Så var det i Almedalen 2018

Almedalsveckan går mot sitt slut.

Foto: Tomas Lundin

Perspektiv.2015-07-04 00:05
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Dagens snackisar och heta frågor står i centrum; världen är här och nu. Men vad händer om vi tar en titt i politikens kristallkula: vad möter oss i Almedalen valåret 2018?

Då, 2018, leds allianspartierna inte av tre utan fyra unga kvinnor som kombinerar sitt partiledarskap med att vara mamma efter det att Birgitta Ohlsson efterträdde Jan Björklund i mars 2016. Men Moderaternas interna splittring kring ett samarbete med SD – ett samarbete som skulle kunna ge partiet ett underlag på mellan 35-40 procent – har skrämt bort en del av de yngre väljarna där SD är en paria. Moderaterna äntrar Almedalens scen som ett ganska stukat parti.

Centerpartiet, som redan under 2015 började klättringen i opinionen, har med den liberala och naturligt självsäkra Annie Lööf vid rodret däremot seglat upp som ett av förstahandsalternativen för unga och yngre storstadsväljare. Tyngden i ekonomiska frågor, den gröna skatteväxlingen, partiets linje i integrationsfrågan med fortsatta permanenta uppehållstillstånd och öppenhet, den självklara feminism som funnits med sedan 70-talet, allt har bidragit till partiets framgångar i opinionen. Partiet har gått från nisch- till basparti och tävlar med Moderaterna om den ställningen. När Almedalsveckan startar den 29 juni 2018 återstår det knappt 3 månader till valet och Centerpartiet ligger på 15 procent i opinionen, moderaterna på 17.

Ebba Busch Thor, nybliven tvåbarnsmamma, kommer också hon till Almedalen som en segrare. Redan på våren 2016 stod det klart att KD började slå fram sin kristna profil tydligare än förr, precis som Busch Thor utlovat, och aktivt har man sökt röststöd bland de många immigranter från Mellanöstern med kristen tro för vilka familjen och traditionella värderingar är centrala. KD har, meddelar SIFO nu, drygt åtta procent, och den mångåriga häxdansen kring 4-procentsspärren från 2000-talet är ett minne blott.

Med Folkpartiets sex procent samlas alliansledarna till en gemensam presskonferens där optimismen inför valet dominerar. Regeringen däremot har det inte lätt. Efter det att Miljöpartiet hoppade av koalitionen på våren 2017 för att kunna driva en tydligare linje i miljöfrågan och rädda sig kvar i riksdagen, blev det visserligen lättare också för Socialdemokraterna. Men partiledaren Stefan Löfven är vare sig kvinna eller ung och har med sin klassiska socialdemokratiska fostran svårt att få partiet att hamna rätt i det postmoderna landskapet. 23 procent i opinionen skickar rysningar genom det gamla S-garnityret.

Inte heller FI är sitt gamla jag sedan Gudrun Schymans raljerande aggressivitet på allvar utmanats av Alliansen och dess partiledare. Och SD ligger stabilt på 16 procent alltsedan sommaren 2016, då Jimmie Åkesson avgick och Mattias Karlsson tog över.

Abrakadabra och simsalabim, seansen över och gissningen – din! Glad sommar.

Li Bennich-Björkman

Läs mer om