Om bomben i Minsks tunnelbana

Vem detonerar en bomb i tunnelbanan i Vitrysslands huvudstad Minsk med påföljd att minst tolv personer dödas? Det är lätt att misstänka regimen själv – president Aleksandr Lukasjenko är kapabel till det mesta när det gäller att hitta förevändningar för att slå till mot oppositionen. Den slutsatsen drog också Centerns riksdagsledamot Abir al-Sahlani på Expressens debattsida i går.

12 april 2011 12:26

Expressen beställer sina debattartiklar från en dag till nästa. Man kan anta att al-Sahlani, som varit valövervakare för den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, fick frågan om hon inte kunde skriva något, vad som helst, med kort varsel när nyheten om bomben kom i måndags.

Hon borde ha tackat nej. Teorin kan inte avfärdas, men är bara en av flera möjligheter. Oseriöst och vulgärt skriver Belarusbloggen, som dag för dag följer läget i Vitryssland, och länkar i stället till östkännaren Kalle Kniivilä som på sin blogg påminner om konflikter inom det vitryska KGB som leds av Lukasjenkos son Viktor. Till skillnad från al-Sahlani kan Kniivilä också redovisa argument utöver Lukasjenkos väl kända uselhet. Anmärkningsvärt nog var Lukasjenkos första reaktion inte heller att anklaga oppositionen – i stället uttryckte han sig påfallande kryptiskt.

Vad som är rätt vet vi inte än. Men Expressens metod att locka politiker med publicitet om de skriver under på en förutbestämd tes inger inte förtroende.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!