Nya statsbärare behövs inte

5 juli 2010 00:00

Det är lätt att heta Fredrik Reinfeldt just nu. Han leder ett parti som går som tåget i opinionsundersökningarna. Detsamma gäller hans egna förtroendesiffror. Varför en kväll som denna, när solen skiner över Almedalen, tänka på sina Allianskolleger i kris, Centern och Kristdemokraterna?

Han resonerar nog som så att deras tid kommer. Både under politikerveckan i Almedalen och i augusti, vid Alliansens gemensamma valmanifest. På söndagen var det Moderaternas dag och deras partiledare, sprängfylld av självförtroende, hade som sin främsta uppgift att entusiasmera åskådarna.

Reinfeldt sitter säkert på tronen för ”de nya Moderaterna”. Fanns det några gammelmoderater på plats igår så hördes de åtminstone inte. Nu går det att som Moderatledare prata om välfärd i en halvtimme för att sedan utlova ”inga skattesänkningar 2011”. Och mötas av jubel.

Glidningen över till regeringschefen Reinfeldt kom när de rödgröna kom på tal. Här sattes den nuvarande regeringens ansvarsfullhet och jobblinje mot alternativet skattehöjningar och bidragslinje. Detta blir melodin även i valrörelsen, vilket knappast överraskar någon. Det har varit givet sedan länge.

Hanteringen av finanskrisen kan tveklöst bli ett trumfkort för regeringen i valrörelsen. Men taktiken borde snarare vara att ta ett steg tillbaka och låta siffrorna tala för sig själva. Om man slår sig för bröstet alltför mycket, inte pekar på Sveriges speciella förutsättningar före krisen och öppet hånar motståndaren, kan det slå tillbaka på avsändaren. Fredrik Reinfeldt var nära den gränsen i går.

Det största problemet med Reinfeldts tal kom när han i sin iver att vara ansvarsfull gav kvällens enda konkreta besked, som alltså var ”inga skattesänkningar 2011”. Allt eventuellt ekonomiskt utrymme för 2011 ska gå till välfärdens kärna, till skola, vård och omsorg, meddelade statsministern.

Därmed har Alliansen ett bekymmer. Välfärden är ju i första hand en kommunal- och landstingsuppgift. Och några nya pengar till kommunerna har ju inte regeringen utlovat. Det vore till och med ansvarslöst i dagens läge, då de flesta kommuner fått sin ekonomi i balans.

Frågan är om Reinfeldt resonerat med, som han sade, sina ”kompisar Jan, Maud och Göran” om sitt löfte. De behöver ju lite egen politik till valrörelsen, som slopad värnskatt eller sänkta arbetsgivaravgifter (eller gäller löftet bara inkomstskatten?). Det handlar på flera håll om partiernas överlevnad, därmed också om regeringens möjlighet att bli återvald.

Och skulle Alliansen ändå vinna valet kan Sverige få ett bekymmer. Med Moderaterna som helt dominerande parti i en ny regering riskerar viktiga frågor som till exempel utbildning och miljö att hamna i skymundan. Sverige har under många decennier sett nackdelarna med ett statsbärande parti utan självkritik. Detta ser nu äntligen ser ut att brytas och någon ersättare vill vi inte ha.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!