Mer trams än journalistik

SVT:s bevakning av lördagens bröllop mellan prinsessan Madeleine med Chris O´Neill är till stor del trams.

8 juni 2013 00:00

I dag blir ”sagan sann”, ”lill-sessan blir brud”, ”Madde får sin Chris”. För dem som till äventyrs missat det gifter sig alltså prinsessan Madeleine med Chris O´Neill i Slottskyrkan i Stockholm. Medierna försöker få oss i stämning: ”Alla vill lära känna Chris nu” är en rubrik, följd av underrubriken ”lär känna Chris O´Neill”, vilket man förstås inte alls får göra.

Allt vore i sin ordning om det ovanstående hämtats från medier som har som affärsidé att bevaka hovet. Det finns mycket att säga om den ”bevakningen” också, om allt från rena påhitt till vad ”källor nära hovet” ska ha sagt. Men den görs i alla fall med ett slags ärligt uppsåt, i symbios med nyfikna läsare och delvis också med hovet, då den positiva uppmärksamheten överskrider den negativa med råge.

Men allt detta sagotrams om två vuxna människor som ska ingå äktenskap kommer tyvärr från SVT:s hemsida, svt.se. Public service-företaget sänder direkt från bröllopet, vilket är lätt att förstå, men larvigheterna runt omkring kan omöjligen ingå i uppdraget. Det är fluff och flärd förklätt till journalistik (”SVT ger dig stenkoll”).

Programledaren Ebba von Sydow är i gång på sin blogg och spekulerar om dräkter och skor utifrån nationaldagsfirandet: Just SVT borde kunna visa brudparet - och sitt eget uppdrag - respekt genom att hålla ett annat tonläge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!