Lyssna inte på börsexperter

Räddade du dina sparpengar i december eller januari, som experterna föreslog?

Johan Rudström

6 februari 2018 16:15

Nej, det var förstås ingen som föreslog det när börsindex hade gått upp under en period. Däremot syntes en del sådana rubriker på tisdagsmorgonen, efter måndagskvällens kraftiga tapp i New York och en förväntad reaktion åt samma håll i Stockholm. Fel, fel, fel.

Stora börsaktörer reagerar alltid på små ekonomiska nyheter. De vet att uppgångar i sig alltid är uppblåsta och om något händer passar man på att hämta hem sin vinst. Den här gången var det varningar för en något högre inflation jämfört med tidigare prognoser och därmed en tidigarelagd ränteuppgång.

En hastig börsnedgång blir fallet när man säljer av aktier och om småspararna då drabbas av panik går förstås kurserna ned ytterligare. Vilket betyder köpläge för storägarna. Så här har det alltid fungerat och det enda råd man kan ge till oss övriga är att sitta still i båten. Så länge man inte säljer har man inget förlorat. Börsen står för långsiktiga investeringar. En krasch med bestående men har egentligen bara inträffat 1929. Är man orolig för en upprepning, en helt legitim hållning i dag, bör man kanske placera sina besparingar i andra papper. Men man bör definitivt inte göra det direkt efter en hastig nedgång.

Stockholmsbörsen återhämtade sig på eftermiddagen och New York inledde med en uppgång. Men till nästa gång, lyssna inte för mycket på experterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ledarredaktionen