Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul har fått stor uppmärksamhet i västvärlden. Nu är det det dags att rikta uppmärksamheten mot det som många av hans kolumner i The Washington Post handlade om: det blodiga kriget i Jemen. Khashoggi var en skarp kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och den saudiska regimens brutala krig mot grannen i söder.
Sedan de saudiledda bombningarna - som utlöstes av att Iranstödda Hutirebeller tog kontroll över stora delar av västra Jemen - inleddes 2015 har minst 10 000 civila dödats. Kriget i det fattiga Jemen har resulterat i den värsta humanitära katastrofen just nu, enligt FN. Över två miljoner människor har drivits på flykt. Mat- och bränslepriser har skjutit i höjden. Om inte striderna upphör hotas Jemens befolkning av den största svältkatastrofen på 100 år. Över fem miljoner barn riskerar att hungra ihjäl. Hjälporganisationer talar om en förlorad barngeneration.
Hittills har försöken att få till stånd fredssamtal varit fruktlösa. I september skulle samtal ha hållits i schweiziska Genève, men de ställdes in. Inom kort kan dock nya fredssamtal komma att äga rum - denna gång i Sverige, ett land med diplomatiska förbindelser med båda de två huvudaktörerna i kriget, Saudiarabien och Iran. Det finns anledning att vara försiktigt optimistiskt inför dessa. Trycket på Saudiarabien, liksom på kungadömets allierade, har ökat efter mordet på Jamal Khashoggi.
Äntligen tycks omvärlden ha fått upp ögonen för den saudiska regimens brutalitet. Även från USA, Saudiarabiens närmaste förtrogna utanför arabvärlden, höjs kritiska röster. Det har stor betydelse. Saudiarabien lyssnar på USA. Den amerikanske försvarsministern James Mattis vill att fredssamtalen i Sverige ska äga rum inom 30 dagar och leda till en lösning som innebär ”vapenvila, att man drar sig tillbaka från gränserna och att bombningarna upphör”. Måtte det bli så. Lidandet i Jemen måste få ett slut.