WHO bestämmer när pandemin är över

Coronautbrott bland unga betyder inte en fjärde pandemivåg till hösten.

Tätt firande på restaurang under matchen mot Polen i onsdags.

Tätt firande på restaurang under matchen mot Polen i onsdags.

Foto: Tobias Röstlund

Ledarkrönika2021-06-26 00:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Region Uppsala i torsdags som vanligt redovisade coronasiffrorna hände det: färre än 50 (49) per 100 000 länsinvånare har smittats de senaste två veckorna. Just 50 var gränsen som Folkhälsomyndigheten angivit som normalläge, det vill säga att alla pandemirestriktioner kan tas bort. Men detta kommer att dröja några månader.

Däremot kommer restriktionerna att lättas 1 juli, på torsdag, då Sverige går in i nivå 2. Kraven för att göra det är nu uppfyllda: Över 50 procent har inlett sin vaccination och högst 300 covidpatienter vårdas på sjukhus, varav högst 70 i intensivvård. Givet smittspridningen ovan tyder allt på att dessa siffror för sjukvården fortsätter att rasa den kommande tiden.

Redan förra sommaren uppfattade många svenskar att pandemin var över. Den stora skillnaden i år är att alla vuxna ska ha fått en första dos vaccin i mitten av september. Om det stannar vid deltavarianten kommer säkert en fjärde våg att kunna undvikas i höst, enligt experterna. Två doser av det tillgängliga vaccinet ger ett mycket gott skydd mot den varianten.

De stora riskerna är dels en långsam distribution av vaccinet över världen, dels en bristande vilja att vaccinera sig. I exempelvis USA börjar efterfrågan på coronavaccin att bli mättad, trots att det fortfarande är lång väg till flockimmunitet. Det positiva är ett stort överskott på vaccin, vilket gör att fler i utvecklingsländer kan vaccinera sig, det negativa är sårbarheten inför nya utbrott med nya varianter av viruset.

Världshälsoorganisationen WHO deklarerade 11 mars i fjol att covid-19-epidemin uppfyllde kraven på en pandemi. WHO kommer också att meddela när pandemin är över, men det lär alltså dröja.

Eftersom deltavarianten är mer smittsam än sina föregångare kan man räkna med fler lokala utbrott under sommaren, särskilt efter att många ungdomar samlats på en plats. Det har redan förekommit i Värmland och efter ett evenemang på Linnéuniversitetet i Växjö (med vidare spridning till Blekinge). Det kommer att hända igen och det är också skälet till Folkhälsomyndigheten väntar med att gå in i normalläge.

Ett fotbolls-EM innebär risker på landets alla sportbarer och för dem som reser till matcherna. Häromdagen återvände två svenska fans från S:t Petersburg och testade positivt. Men fotbollsmästerskapet symboliserar också början av befrielsen från ett drygt år av oro och isolering. Det är ren eskapism och helt nödvändigt. Det ska som vanligt ske så smittsäkert som det går, men ännu viktigare den här sommaren är att så många som möjligt tar sina två vaccinsprutor.