Vi ska inte bränna historien på bål

Historierevisionismen kommer– om något – att göra framtida generationer mer obegåvade och intoleranta.

Storfilmen "Borta med vinden" ska redigeras så att den får en “historisk kontext”.

Storfilmen "Borta med vinden" ska redigeras så att den får en “historisk kontext”.

Foto: TT NYHETSBYRÅN/Cassandra Grönlund

Ledarkrönika2020-06-11 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Storfilmen “Borta med vinden” från 1939 vann åtta Oscar. Den har tagits bort från filmbolaget HBO:s streamingtjänst på grund av hur den skildrar svarta under amerikanska inbördeskriget. Filmen ska upp på hemsidan igen när HBO har redigerat in en “historisk kontext”. Hattie McDaniel, som spelar “Mammy”, var den första svarta amerikanen som vann en Oscar för sin roll. 

Samma historielöshet syntes även under söndagens demonstrationer i USA när 16 statyer skändades. En av dem var en hyllningsstaty till de svarta amerikaner som slogs i inbördeskriget. På skulpturen hade man klottrat “Black Lives Matter” och “Police Are Pigs”.

Statyer av Winston Churchill, som spelade en avgörande roll i nedkämpandet av nazismen i Europa, har fyllts med klotter och i London vill borgmästaren, efter att en staty av en slavhandlare revs ner i Bristol, “se över” statyer, skyltar och gatunamn som skildrar “olämpliga personer”. 

I boken 1984 beskriver George Orwell att ”varje bok har skrivits om, varje bild har målats om, varje staty och gatubyggnad har bytt namn, varje datum har ändrats. Och processen fortsätter dag för dag och minut för minut. Historien har slutat. Ingenting existerar utom en oändlig nutid där Partiet alltid har rätt.”

Rensningar av historien tenderar att (i alla fall i nutid) vara synonymt med kollektivistiska förment progressiva rörelser. Under 2012 föreslog riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt (MP) i en motion att statyerna av “krigarkungarna” Gustav II Adolf och Karl XII skulle ersättas med symboler för “fred, tolerans, mångfald, frihet och solidaritet”.

Här i Sverige har tack och lov ännu inga statyer av historiska personer blivit skändade, men det har rests krav och gjorts namninsamlingar för att professorn i botanik, och en av de främsta vetenskapsmännen genom tiderna, Carl von Linnés, statyer ska rivas. Eftersom han delade in djur, växter och insekter i olika släkten och arter, men även delade in människor i olika grupper, beskrivs han av vissa aktivister som “rasbiologins fader”.

Men varför stanna vid Linné? Varför inte sålla bort alla personer som inte går i linje med nutidens ideal? Västvärlden har sannolikt aldrig tidigare varit så ängslig och lättkränkt och samtidigt haft en så snäv definition av vad som är tillåtna åsikter, parallellt med att definitionen av rasism sällan varit så bred. 

Att radera vår historia för att delar av den i dag betraktas som rasistisk är oerhört obehagligt. Så gör man i totalitära stater. Utan sin historia är ett folk ingenting. Historierevisionismen kommer dessutom – om något – att göra framtida generationer mer obegåvade och intoleranta.

Vi måste lära av historien. Inte låtsas som om den aldrig har existerat.