Vi satsar på effektiv och nära vård!

Malin Sjöberg Högrell, (L) Ordförande i sjukhusstyrelsen svarar på en ledare av i UNT från 3/7.

Ledarkrönika2021-07-08 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Replik

I UNTs ledare den 3 juli talas det om att det finns för lite vård utanför sjukhusen. Inom Region Uppsala har vi ett pågående projekt ”Effektiv och nära vård 2030” med målsättning att ställa om hälso- och sjukvården, bland annat mot en mindre sjukhustung vård.

Sverige som land har historiskt haft mycket vård på våra sjukhus, ska vi klara av hälso- och sjukvården långsiktigt måste vi flytta ut specialistvård från sjukhusen närmare våra invånare. 

Vi i Blågröna styret har under mandatperioden fattat en rad beslut för att börja en förflyttning av vården. En viktig del är att vi kommer att skapa vårdcentrum, det ska vara en geografisk nod med hälsocentral, närvårdsavdelning, mobila närvårdsteam och ett förstärkt hälsouppdrag där region, kommun och andra aktörer i området arbetar för att förbättra hälsan hos invånarna. 

Nära vård som utgår från patienternas individuella förutsättningar leder till att ohälsa kan förebyggas och fler patienter kan behandlas i tid och färre behöver åka till en akutmottagning. Under våren har vi gjort satsningar på äldremottagningar för våra äldre och multisjuka som är 75+ för att uppnå just detta. Vidare har beslut fattats om att minst 55 procent av dem som är listade på en vårdcentral ska ha tillgång till en fast läkarkontakt vid utgången av 2022. Genom att få en och samma läkare ska patientens behov av trygghet, säkerhet och kontinuitet öka.

Sjukhusstyrelsen har fattat beslut om att utreda vilken bassjukvård som bäst lämpar sig att genomföras av antingen Lasarettet i Enköping, Elisabethsjukhuset eller annan vårdgivare utifrån ett patient- och effektivitetsperspektiv. Vidare finns beslut fattade för att arbeta av den vårdskuld som byggts upp under pandemin.

Malin Sjöberg Högrell
Ordförande i sjukhusstyrelsen

Svar

Det är glädjande att höra om satsningarna på primärvården. Faktum kvarstår att vi har en ohållbar situation på Akademiska sjukhuset som är akut. De långsiktiga lösningarna är goda men när pandemin kört slut på personalen och döende patienter får ligga kvar på akuten krävs fler åtgärder för att motverka personalbristen inom ett år. När planen antogs (2018) kunde man givetvis inte räkna med pandemin. Därför krävs nya tag och kreativa lösningar, exempelvis satsningar på att skola om arbetslösa, för att lösa situationen som pandemin orsakat, som man inte kunde ta hänsyn till när ”Effektiv och nära vård 2030” skrevs.

Evelina Reuterfors
Ledarskribent, UNT