Vi kommer minnas Lööfs engagemang mot rasism

Går Centerpartiet åt höger nu? Mycket talar för det.

Ledarkrönika 15 september 2022 13:59
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Centerledaren Annie Lööfs besked att lämna partiledarposten låg i luften. Partiet har backat i valet och blir inte en del av en kommande regeringsbildning. Att Sverigedemokraterna gick om Centerpartiet i även Lööfs Värnamo kan inte ha känts särskilt roligt.

Till skillnad mot politiker från Liberalerna har C-politiker sällan kritiserat partiledningen offentligt. Men det har ändå ryktats om konflikter. Varför har ledande C-politiker lämnat politiken? Marknadsliberala Centerpartiet, som under alliansåren var en tydlig kritiker av socialdemokratin – smärtade det inte att gå till val med Magdalena Andersson som statsministerkandidat?

 

Vad man än har haft för åsikter om Annie Lööf som politiker har hon på många sätt varit en intressant person. Hon fick så många personkryss att hon valdes in i riksdagen 2006. På den tiden var hon riksdagens yngsta ledamot och, tillsammans med Fredrick Federley, en flitig liberal bloggare. Att många tyckte om Lööf märktes när partiet skulle hitta en efterträdare till Maud Olofsson. Lööf vann partiets öppna process med olika partiledarkandidater. 

På presskonferensen på torsdagen nämnde Annie Lööf att hon står med rak rygg, att hon inte har bytt värderingar. 

 

Hon mötte tidigt under sitt partiledarskap kritik och stormar, inte minst när ett förslag till nytt idéprogram för partiet offentliggjordes. Programmet kom att förknippas med fri invandring och månggifte, och bekräftade nidbilden av Lööf som ung nyliberal utan markkontakt. Hon kallades även "floskelmaskin".

Den perioden beskriver hon i boken "Sanningens ögonblick" (Ekerlids förlag) som kom ut för några år sedan. I boken skriver hon även - med värme - om när flyktingarna från krigets Balkan på 1990-talet blev hennes nya vänner och klasskompisar. 

Redan då beskrev hon sig själv som någon som inte "vänder kappan efter vinden". 

 

I valrörelsen stod det klart att Lööf var en av måltavlorna i Almedalsdådet där psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren mördades.

På presskonferensen berättade Lööf att hon är lättad över att inte ha kommit till skada. Hon har provocerat såväl våldsbejakande högerextremister som andra "invandringskritiker". Det hat som har riktats mot Lööf manar till eftertanke. Även Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt drabbades tidigare av det.

Går Centerpartiet åt höger nu? Mycket talar för det. En sådan höger bör i så fall vårda det Lööf kommer att bli ihågkommen för: ett brinnande engagemang mot alla former av främlingsfientlighet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa