Varje eftermiddag 14.00 ger Folkhälsomyndigheten en bild av coronaläget i Sverige. Pressträffen i Solna har blivit en hållpunkt för många som jobbar hemma eller befinner sig i karantän. Man vill framför allt få en realistisk bild av läget och kunna planera för den närmaste framtiden, men längtar också efter ljuspunkter. När ska eländet ta slut? Var befinner vi oss i detta nationella (och globala) trauma? Men klockan 15.00 undrar man fortfarande.
Myndigheten ger nämligen inte en bild av ”coronaläget”. Det som presenteras är tre siffror som säger mycket lite om hur epidemin utvecklats den senaste tiden. Statsepidemiologen Anders Tegnell (eller någon ställföreträdare) berättar i stället hur många bekräftade fall av smittade det finns i landet, hur många som hittills vårdats på IVA och det totala antalet avlidna sedan epidemins början.
Kvällstidningsredaktionerna gör en snabb subtraktion, dagens totalsiffra på avlidna minus gårdagens, och lägger ut cirka 14.03 på sina sajter: ”xx nya dödsfall i corona”. Dagens dödstal upprepas senare i kvällsnyheterna, ibland med tillägget att ”det finns en eftersläpning i rapporteringen”. Verkligen? Var det inte 87 som dog av corona i går och tre i dag?
Efter några månader har FHM till synes motvilligt börjat ge tittarna den intressanta siffran för de avlidna, genomsnittet för de senaste sju dagarna. Socialstyrelsen kan också berätta om hur många som får intensivvård just nu. Hur stor andel av svenskarna som är smittade vet vi fortfarande inte, studier pågår. Antal smittade, antal på IVA och antal avlidna, detta är coronaläget för dagen. Men det är höljt i dunkel, även för den som går in under ”covid-19 statistik” på FHM:s sajt.
Man kan spekulera i varför. Tror staten att vi ska tro att de tar långfika på sjukhuset bara för att 500 IVA-fall blivit 300? Eller att alla ska rycka med farfar på krogen för att 70 avlidna om dagen blivit 40-50? Risken med dålig transparens är snarast den motsatta, att det uppstår rykten och sidospår om att epidemin i själva verket är över men att staten vill skydda medborgarna på något vis.
Nästan alla har någon kontaktyta med vården och vet att belastningen fortfarande är mycket hög. Man vet också att många blir mycket sjuka och att det gäller att hålla i restriktionerna, att vara försiktig. Från och med 14.00 i dag kan staten skippa storebrorsmentaliteten och ge en realistisk bild av coronaläget. Tittarna kan hantera den. Så mycket bättre om det är positiva nyheter. Tittarna kan hantera det också utan att tappa fattningen. Lite lugn mitt i krisen skadar inte.