Vi fÄr Ätminstone skratta Ät Sveriges Nato-fjÀskande

I Turkiet hade komiker som Kristoffer Ahonen Appelquist och Kadir Meral Ätalats pÄ fem röda.

Att jÀmföra Turkiets president Erdogan med Gollum frÄn Sagan om Ringen? I Sverige Àr det tack och lov inget brott att förolÀmpa Erdogan.

Att jÀmföra Turkiets president Erdogan med Gollum frÄn Sagan om Ringen? I Sverige Àr det tack och lov inget brott att förolÀmpa Erdogan.

Foto: Burhan Ozbilic/Warner Bros

Ledarkrönika2022-10-07 11:08
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det var som om SVT:s satirprogram Svenska nyheter hade prickat in varje öm tÄ hos den turkiska regimen. I ett nyligen sÀnt program titulerades president Recep Tayyip Erdogan "vetoturken", och kallades för "dÄre" av programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist. Till rÄga pÄ allt fick sedan den svensk-kurdiske komikern Kadir Meral ta över programmet med "Kurdiska nyheter" och bjuda pÄ fler skÀmt om Erdogan - pÄ kurdiska. Dessutom: Den kurdiska flaggan och kurdisk musik.

Regimtrogna turkiska medier rasade och i veckan kallades Sveriges ambassadör i Turkiet upp till det turkiska utrikesdepartementet

PĂ„ en presskonferens fick statsminister Magdalena Andersson frĂ„gan om vad uppstĂ„ndelsen kan innebĂ€ra. Hon svarade med tom blick att "vi lever upp till den överenskommelse" som finns mellan lĂ€nderna. Det upprepade Andersson Ă€ven nĂ€r europeiska ledare - och bland andra Erdogan - möttes i Prag i veckan. 

I Turkiet Ă€r det sedan lĂ€nge förbjudet att förolĂ€mpa presidenten, ett brott som allt ifrĂ„n kĂ€ndisar till barn Ă„talas för. "Brottet" ger fĂ€ngelse i minst ett Ă„r, och man döms hĂ„rdare om förolĂ€mpningen sker offentligt eller av en journalist. Tidigare i Ă„r greps exempelvis tv-journalisten Sedef Kabas för att hon kommenterat Erdogans presidentskap med det turkiska ordsprĂ„ket ”en oxe blir inte kung för att den kommer in i palatset, utan palatset blir en ladugĂ„rd”.

Tiotusentals har Ă„talats och de bisarra exemplen Ă€r mĂ„nga, som nĂ€r en turkisk lĂ€kare Ă„talades efter att pĂ„ Twitter ha lagt ut ett collage med Erdogan intill Gollum frĂ„n Sagan om ringen. 

Inte heller Àr det första gÄngen det turkiska styret lÀgger sig i vad som visas eller sÀnds i andra lÀnder.

NÀr den tyska regionala public service-kanalen NDR vÄren 2016 sÀnde en satirlÄt om Erdogans förföljelser av journalister, kurder med flera kallades Tysklands ambassadör upp för att lÀxas upp. I Ankara krÀvdes det att de tyska myndigheterna skulle se till att satirinslaget raderades frÄn internet (Der Spiegel, 29/3 2016). SÄngen finns naturligtvis pÄ YouTube och har i skrivande stund fÄtt 16 499 067 visningar. Hot om censur Àr alltjÀmt effektiv reklam för det skÀmt, den bok eller den konst som pÄstÄs ha gÄtt över grÀnsen.

Erdogan hotade Ă€ven med veto nĂ€r Danmarks Anders Fogh Rasmussen kandiderade till posten som Natochef. DĂ„ var det Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer Turkiet protesterade emot. Även Emmanuel Macrons Frankrike, dĂ€r Erdogan varit ett tacksamt motiv för satirtidskriften Charlie Hebdo, fĂ„r stĂ„ ut med den turkiske presidentens mĂ„nga utfall.

Turkiska UD beskriver nu sketchen i SVT:s Svenska nyheter som ”förnedrande”. Den svenske ambassadören Staffan Herrström fick höra att det ”oförskĂ€mda” i programmet minsann inte accepteras av Turkiet. Erdogan sade i veckan Ă€ven att ”SĂ„ lĂ€nge terrorister demonstrerar pĂ„ svenska gator och sitter i parlamentet kommer Turkiet inte ha en positiv instĂ€llning till Sverige”. 

Det Ă€r alltsĂ„ inte vĂ„ldsbejakande nazister eller jihadister han syftar pĂ„ med "terrorister". 

Hade turkisk lag gÀllt hÀr hade komiker som Kristoffer Ahonen Appelquist och Kadir Meral gripits och Ätalats pÄ fem röda.

Sverige tog nyligen bort vapenembargot mot Turkiet. Numera kan Magdalena Andersson inte ens ta avstĂ„nd ifrĂ„n att Selahattin DemirtaƟ, oppositionsledaren för det socialdemokratiska systerpartiet HDP, hĂ„lls fĂ€ngslad i Turkiet. En M-ledd regering lĂ€r om möjligt lĂ€gga sig Ă€nnu plattare för Erdogan. 

Det Àr sannerligen inte vackert. Men i ett fritt land gÄr det Ätminstone att skratta Ät.