Expressens krigskorrespondent Magda Gad har överösts av priser och beröm för sina reportage. Mycket välförtjänt då hon som ingen annan kommit nära de civila offren, särskilt under IS uppgång och fall i Syrien och Irak men också i Afghanistan, Jemen med flera konfliktområden. Hennes journalistik kombinerar människoöden med de politiska skeendena i regionen och inte för inte kan hon också sätta Mellanösternanalytiker på sitt cv.
Vad händer då när Magda Gad reser till USA, mitt under en pågående pandemi och med kravaller som påminner om 1960-talet, där polisvåld, hudfärg och diskriminering står i centrum? Jo, hon ser Mellanöstern framför sig: ”Vilken ironi. President Donald Trump gick till val på att … dra sig ur krigen i Mellanöstern. När jag kommer till USA … i slutet av Trumps valperiod är det ett Mellanöstern jag ser” (Expressen 12/6).
Bevisen hopar sig när Gad anländer till storflygplatsen O’Hare i Chicago. Den är tom på folk, och på taxibilar. Till slut anländer Abraham. Vid infarterna till staden står lastbilar parkerade, oklart varför men det är ”samma metod som används i Kabul och Islamabad när polis vill mota bort folkmassor”. Och inne i stan är det tyst och öde ”som i ett Raqqah eller Mosul efter bombningar”.
Ingen som läst om den accelererande smittspridningen i USA:s största städer, om lockdown och om inreseförbudet, kan vara förvånad. Men spåren av demonstrationerna, som sönderslagna butiker och ökad militär närvaro, bidrar naturligtvis till bilden av ett land i kris.
Flera intervjuade i reportaget liknar situationen vid ett inbördeskrig och en sammanfallande demokrati. Abraham tänker inte rösta i höst eftersom Hillary Clinton ”vann” senast och att ”valsystemet är odemokratiskt”. Att detsamma kan sägas om valsystemen i Frankrike och Storbritannien berör inte skribenten. ”Exakt det hörde jag en gång av en milisledare i Irak”, kommenterar Magda Gad uttalandet.
”George Floyd kommer att förändra USA:s för alltid”, sade Greg Abbott, republikan och guvernör i Texas, Floyds hemstat. George Floyds öde, liksom det nya skottdramat i Atlanta i helgen då en svart man sköts till döds av polis, har berört stora delar av USA, folk med olika hudfärg och olika politisk åskådning. Att vissa inom och utom landet vill elda på motsättningarna, med våld och med falska eller hårt vinklade nyheter, är något man får leva med numera.
Donald Trump har hittills under kravallerna (och pandemin) varit usel som sammanhållande kraft i USA. Om det fortsätter kommer han att röstas bort i november. I ett val som inte alls påminner om valen i Irak.