Hur kan det finnas tomma lägenheter i bostadsbristens Sverige? I Enköping, en växande kommun med låg arbetslöshet och pendlingsavstånd till Stockholm, Uppsala och Västerås, står upp till 15 procent av lägenheterna tomma i vissa områden. Hyresgästerna ska nu erbjudas rabatt på hyran under det kommande året (SVT Nyheter 23/4).
En titt på Uppsala bostadsförmedling gör att bilden klarnar. Där finns nästan lika många lediga lägenheter i Enköping som i Uppsala. Det kostar 13 000 kronor i månaden att hyra en nyproducerad trea på drygt 80 kvadratmeter, 10 000 för en tvåa på 60 kvadrat. Boendet i den charmiga småstaden, ”trädgårdsstaden”, kan vara i ett hus på upp till tolv (!) våningar.
Omskrivna kvarteret Sadelmakaren – tre punkthus som omvandlats till bostadsrätter, och tillbaka till hyresrätter – har stått i centrum för debatten om den olyckliga byggboomen i Enköping. Klart att man väljer att bo kvar i sin slitna lägenhet till överkomligt pris, även om man är trångbodd.
Bostadsbristen kan byggas bort utan att bostadsbehovet stillas. Efterfrågan från vissa grupper är och förblir billiga hyresrätter. En tvåbarnsfamilj med bara en inkomst har knappast råd med en ny fyrarummare, även om det är precis vad de skulle behöva. De senaste två årens inflation har förvärrat läget.
En majoritet av de hyresvärdar som kontaktar Bostadsförmedlingen har det så kallade normalbeloppet som inkomstkrav. Det betyder att man ska ha 5 000 kronor kvar att leva på sedan ”boendekostnaderna” är betalda. Alla som varit inne i en matvarubutik de senaste åren vet att det blir svårt för nämnda barnfamilj. I slutändan är också frågan om man vill lägga så stor del av inkomsten på boendet.
Uppsala växer så fort att det än så länge finns hyresgäster som kan flytta in. Det kan snart förändras. Om räntorna sänks kommer bostadsrätten att bli mer attraktiv igen. Samtidigt planeras för nya stora områden runt om i staden, alltid med en politisk vilja att en viss andel ska vara hyresrätter.
Det statliga investeringsstödet för hyresrätter håller nu på att avvecklas. Det var ”dyrt och ineffektivt”, enligt en majoritet av riksdagen. Samtidigt saknas alternativ för att åstadkomma ett prisvärt boende för dem med lägre inkomster. Tal om ”social housing”, bostäder för låginkomsttagare, eller en ”avreglerad hyresmarknad” utan konkretion skapar inga nya lägenheter.
Samtidigt meddelar HSB att man tänker bygga nytt i Tierp (UNT 24/4). Den expansiva Nordupplandsregionen har ett stort behov av arbetskraft de kommande tio åren. Men inga nya tiovåningshus, får vi väl hoppas?