Varför är den konservativa högern så skum?

Kulturkrigandet har gått för långt, det börjar bli konstigt.

Självklart ska Försvarsmakten fortsätta att stå upp för allas lika värde.

Självklart ska Försvarsmakten fortsätta att stå upp för allas lika värde.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledarkrönika2024-07-31 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje vecka hittar diverse konservativa högerdebattörer ett nytt ämne att uppröra sig över. Det kan vara allt i från att julmust ska byta namn till Vintermust (när så alltså inte ens var fallet) till upprördhet över att dragqueens medverkade i OS öppningsceremoni i Paris och därför hade ”förnedrat kristna”. För en normal människa låter det här spritt språngande galet, vilket det också är.

Det senaste exemplet på den här typen av kulturkrigande står en av Uppsalas riksdagsledamöter, moderaten Stefan Olsson för. Han var en av de debattörer på plattformen X som upprördes över Försvarsmaktens årliga Pride-annonskampanj.

undefined
Stefan Olsson, riksdagsledamot för Moderaterna i Uppsala län var en av dem som drog i gång den här veckans konservativa drev.

Men det intressanta med denna typ av utfall är inte det ämne som väljs av de konservativa, det är snarare anmärkningsvärt hur lite själva ämnet verkar ha med upprördheten att göra. Det följer en mycket förutsägbar formel.

De observerar någonting i samhället, det kan vara nästan exakt vad som helst. Sen försöker de koppla det till någonting de ogillar. Det kan vara invandrare, transpersoner, prat om klimatförändringar eller veganism. Det viktigaste steget är sen att insinuera eller hävda att det finns någon mystisk elit som försöker påtvinga vanligt folk (som dessa personer lägligt nog för talan för) progressiva värderingar.

Så här fortsätter det, vecka ut och vecka in. Allting är ett tecken på att samhället håller på att förfalla till total dekadens och att den allmänna moralen håller på att upplösas. För en normal människa framstår detta kanske som märkligt och lite konspiratoriskt, det är det. Det är kanske därför Demokraternas nya strategi att peka ut hur märkliga Republikanernas företrädare är verkar skapa resonans hos amerikanska väljare.

undefined
JD Vance, Trumps vice-presidentskandidat. Han har kommit att beskrivas som allt mer märklig under valkampanjens gång.

Att Försvarsmakten visar att det är en öppen myndighet som finns till för att skydda hela landet, inte bara konservativa surgubbar, är mycket positivt. Att däremot splittra Sverige genom att spä på hat mot hbtqi-personer och aktivt undergräva förtroendet för Försvarsmakten är att spela Putin rätt i händerna.

Det hade varit uppiggande att för en gång skull se den konservativa högern prata om ämnen som faktiskt påverkar människor. Man kanske skulle kunna prata om hur vi ska lyckas bygga fler bostäder eller säkra vårdens finansiering, kanske till och med om hur vi ser till att vända trenden i skolan. Men det verkar inte vara tillräckligt intressant. I stället ska man uppröras över att julen som koncept skulle vara under angrepp och ge sig på transpersoner.