En familj som vinner 100 000 kronor på Lotto kanske använder hälften till en semester de länge tänkt göra, och hälften till att lägga om taket. Ett klokt beslut, tycker nog omgivningen. Dumt, tycker kanske barnen, som hade sett fram emot en häftigare resa. Det var ju pengar som ingen hade räknat med. Bara att göra av med, ingen skada skedd?
Skillnaden mellan inkomster och intäkter, utgifter och kostnader, är något som varje vuxen måste ta till sig. Det är absolut nödvändigt att intäkterna, lönen, täcker kostnaderna, räkningarna. Men man måste också se till att allt som blir över vid månadens slut inte används till konsumtion. Då kommer ofelbart kostnaderna att öka på sikt, när bilen går sönder eller något annat oförutsett händer.
I princip är det ingen skillnad mellan ett vanligt hushåll och en stor kommun som Uppsala. Och det klirrade till ordentligt i kassan under fjolåret, med ett preliminärt överskott på hela 1 150 miljoner kronor. Vänsterpartiet vet hur pengarna ska användas. ”Äldreomsorgen har redan sparat in på benen och borde få stora tillskott”, anser kommunalrådet Tobias Smedberg (V) (UNT 17/2).
Grovt räknat kommer en tredjedel av överskottet från markförsäljningar och en tredjedel från den extrema och oväntade uppstudsen i ekonomin efter det första pandemiåret, med fem procents tillväxt och lägre arbetslöshet. Skatteintäkterna står för en stor del av 17,4 miljarderna i intäkter under 2021. Den sista tredjedelen är det budgeterade överskott som alla verksamheter behöver, för att slippa låna till alla investeringar.
Vänsterpartiets tillskott till äldrenämnden kommer att ligga kvar 2023, 2024 och 2025, och stiga med ökade lönekostnader, samtidigt som tillväxten sjunkit tillbaka och markaffärerna kanske visar ett minus. Nya badhus, sporthallar och förskolor ska byggas och nya stadsdelar anläggas, samtidigt som Riksbanken spår stigande räntor. Sedan väntar förmodligen nya sparpaket för välfärden.
Självklart gör stora överskott att det finns utrymme att satsa, och det ska Uppsalaborna vara glada för. Om det sedan blir på sänkt skatt, mer personal eller ett nytt konstmuseum är en ideologisk fråga. Det är därför det finns folkvalda för att fatta besluten.
Men man måste vara medveten om ekonomiska fundamenta, och tänka runt hörnet. Låneskulden (cirka 16-17 miljarder i dag) är en kostnad som snart kan äta upp alla välfärdssatsningar. Ett riktigt bra badhus är en attraktion som kan ge stora intäkter från både turismen och nya invånare. Men till attraktiviteten hör också bra skola och omsorg - och låg skatt. Ingen har sagt att det ska vara lätt att vara kommunpolitiker. Tur att man bara har ett läckande tak att tänka på.