Vad väntar Sveriges övriga regioner på?

Med Uppsalametoden skulle Sverige kunna få en maximal vaccinationstäckning.

Skåne försöker med drop in-vaccination på fotbollsmatcher, men Uppsalas metod är totalt sett överlägsen.

Skåne försöker med drop in-vaccination på fotbollsmatcher, men Uppsalas metod är totalt sett överlägsen.

Foto: Johan Nilsson

Ledarkrönika2021-09-19 05:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vaccinationerna mot covid-19 i våras rullades ut till de breda befolkningsgrupperna agerade Region Uppsala som en långdistanslöpare. Övriga regioner, som Stockholm, kastade sig ur startblocken. Systemen kraschade, men vaccinlokalerna fylldes ändå snabbt av människor som längtat efter början till slutet på pandemin.

Uppsala tuffade på med sina brevutskick på posten och hamnade något på efterkälken. Men det skulle snart ändra sig.

Skillnaderna i utfall märks tydligast i de grupper som inte står längst fram i vaccinkön – till exempel 16-17-åringarna, som löper mycket liten risk att drabbas av svår sjukdom (men naturligtvis lika stor risk för att smittas). På sensommaren visade det sig att Region Uppsala hade överlägset högst vaccintäckning bland 16-17-åringar, tre gånger högre än i till exempel Västra Götaland (72,7 procent mot 23,4 procent) (Aftonbladet 24/8). 

Uppsala kom i gång tidigt med vaccinationerna av yngre men försprånget gentemot andra regioner har hållit i sig in i september. ”Brevkallelserna är det som vi har gjort annorlunda i Uppsala. För varje vecka som går blir det uppenbart att tidig start inte kan vara enda anledningen”, sade vaccinsamordnaren Margareta Öhrvall (UNT 4/9). Enligt Folkhälsomyndighetens uppdatering i torsdags toppar Uppsala vaccinstatistiken klart både för 16-17-åringar, där 80 procent fått en dos, och för 18-29-åringar, där över 60 procent är färdigvaccinerade.

I början av hösten har de vita fläckarna på vaccinationskartan blivit det återstående och det största bekymret. Det är stora skillnader mellan olika bostadsområden och den lägsta vaccinationsgraden finns i de utsatta områdena, förorter med en stor andel utrikesfödda.

Den 3 september skickade Folkhälsomyndigheten ut statistik till regionerna med vaccinuppgifter för sammanlagt nästan 6 000 bostadsområden, vissa med så få som 700 invånare. En ny databas hade gjort det möjligt att studera vaccintäckning på detaljnivå. Svenska Dagbladet samkörde uppgifterna från dessa områden med SCB:s statistik om inkomstnivå och andelen utrikesfödda. Uppsala sticker återigen ut i positiv bemärkelse (SvD 14/9).

Även Uppsala har vaccinklyftor. Men det skiljer betydligt mindre mellan kvarteren i Gottsunda med lägst vaccinationstäckning och övriga Uppsala, än mellan motsvarande stadsdelar i de andra storstäderna. Störst skillnader finns i Göteborg där Angered sticker ut negativt. Inte ens var fjärde Angeredsbo har fått två doser vaccin.

Vaccinationsframgången i Gottsunda kan delvis förklaras med brevutskicken med inbokade tider. Språksvårigheter och problem med bank-id har avhjälpts. ”Det här har varit gynnsamt för personer med annat modersmål”, säger Margareta Öhrvall till SvD. Dessutom har regionen gjort uppföljningar på valdistriktsnivå och skickat påminnelsebrev till alla ovaccinerade i distrikt där färre än 65 procent vaccinerats.

Vaccinationsgraden kommer inte att bli lika hög överallt, i vissa grupper finns också en utbredd skepsis mot vaccin. Att få dessa att vaccinerade är den stora utmaningen i höst, det som skiljer fortsatt belastning på sjukvården från en normalisering. En stor majoritet av alla som får intensivvård för covid-19 är ovaccinerade. 

När socialminister Lena Hallengren (S) i veckan avsatte 40 miljoner kronor till regionerna för att ”fler ska vaccinera sig” kunde hon också ha bifogat ett brev, kanske per post för säkerhets skull: ”Gör som i Uppsala”. De hängivna vaccinationsmotståndarna är ett fåtal i Sverige. Långdistanslöparen Region Uppsala har under snart ett halvår visat hur man når dem som av andra skäl inte kommer iväg och tar sina sprutor.