Någon kanske minns musikern och komikern Mister Cool, som det stormade rejält kring under 2018. Mister Cool hade varit aktiv i många år och gjort mängder av satiriska låtar innan han dök upp på de flestas radar. Kampanjen mot honom ledde dock till att den kontroversiella (men satiriska) så kallade “pedofillåten” blev borttagen från streamingtjänsten Spotify, att han polisanmäldes och att han blev avbokad från uppträdanden.
2018 blev skribenten Kajsa Ekis Ekman avbokad från en konferens om prostitution och porr av Roks. Hon hade varit kritisk till att kön är någon man definierar själv. Och tidigare i år blev dramatikern Stina Oscarsson avbokad efter att hon skulle ha lett ett samtal om ungdomsupplopp och demokrati. De personer som skulle delta i debatten ville inte modereras av Oscarsson eftersom hon talat med fel personer i sin samtalsserie “Den polariserade debatten”.
Senast på tur var artisten och författaren Alexander Bard att bli av med sitt arbete i tv-programmet Talang i TV 4 efter att han att han ifrågasatt Black Lives Matter-rörelsen på sociala medier.
Drev mot personer som har uttryckt en kontroversiell åsikt tycks dock inte enbart drabba kändisar längre. Flera privatpersoner som debatterat känsliga frågor på sociala medier har under sommaren blivit utsatta för samma sak: deras arbetsgivare har blivit kontaktad av människor som vill upplysa dem om vilka åsikter deras medarbetare har, ofta ackompanjerat med en uppmaning om uppsägning. En grupp på sociala medier snappar upp en förment kontroversiell åsikt, massanmäler inlägget eller personen till Facebook och tycks i allt högre grad också kontakta personens arbetsgivare.
Detta är naturligtvis ett oerhört effektivt sätt att tysta någon. Du hotar inte enbart en persons vilja att yttra sig fritt, utan även hennes inkomst och levebröd: har du fel åsikter, tar vi ifrån dig möjligheten att tjäna pengar. Det blir helt enkelt för kostsamt att uttrycka vad man tycker.
Det handlar alltså inte enbart om att plocka bort allt som kan tänkas vara stötande eller kränkande i historia och nutid från böcker och filmer eller att riva statyer och ändra ord. Yttrar du fel åsikt kontaktas nu din arbetsgivare. Vad som krävs är lydnad och underkastelse.
Den nya vänsterns besatthet av renhet i offentligheten påminner om en modern väckelserörelse. Än mer bisarrt blir de här utrensningarna av personer och åsikter om man tänker på att det enbart är de som har råd att yttra sig kommer ha möjlighet att göra det. Under sommaren har det blossat upp en het debatt kring Harry Potter-författaren J. K. Rowling efter att hon påstod att kön inte enbart är en subjektiv uppfattning. Men hon har, till skillnad från många andra, stått på sig när drevet drog igång. Skillnaden mellan henne och alla andra är däremot att hon har råd att stå fast vid sin åsikt. Hon sitter redan på en hög av pengar. Men hur många människor i Sverige är villiga att offra sin inkomst för att yttra en åsikt?
Säkerligen håller majoriteten i Sverige inte med den drevande identitetsvänstern. Men de allra flesta är också beroende av att ha en inkomst. Och är det verkligen värt att förlora jobbet för att uttrycka motstånd mot vänsterns narrativ? De flesta skulle nog svara nej.
Detta är en otäck utveckling som vi bör betrakta med oro. Visst är påverkansoperationer från fientliga stater ett hot mot yttrandefriheten i Sverige. Men ett växande hot är också vänsterns lynchmobbar som ger sig efter ditt levebröd.