Skolstart och drygt 400 000 svenska högstadieelever (årskurs 6-9) låser i veckan upp sina skåp för att påbörja läsåret. Borde de också erbjudas vaccination mot covid-19? Lärarfacket tycker det. ”Det är väldigt svårt i grundskolorna att hålla avstånd”, säger Helena Dübeck, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Uppsala (UNT 17/8).
Den täta undervisningen på grundskolorna, med trängsel i korridorerna när eleverna byter klassrum, har lyfts fram som argument för att även Sverige, likt Finland och Danmark, ska börja vaccinera 12-15-åringar. Men Folkhälsomyndigheten har hittills gjort bedömningen att nyttan inte överväger riskerna. Ingen kan vara helt säker på sin sak, det har bara vägt över åt olika håll för de nordiska grannländerna.
Experternas vanligaste bedömning inför hösten har varit att det kommer att ske utbrott av smittspridning men att en god vaccinationstäckning blir botemedlet mot en fjärde våg och hög belastning på sjukvården. Det har hittills visat sig stämma. Resor och större evenemang har på senare tid inneburit kraftigt ökad smittspridning i exempelvis Värmland och Gotland.
Det är lätt att tänka sig att ungdomars rörelsemönster förändras kraftigt vid 16 år när man börjar gymnasiet och får större krets bekanta och en högre grad av självständighet. När man sedan ger sig ut på egna nöjesresor med kompisar följer ett helt annat beteende och därmed stor risk för spridning av covid-19.
En blick ut över världen visar hur stor betydelse de effektiva coronavaccinen faktiskt har. USA har god tillgång på vaccin som ges långt ned i åldrarna och där äldre snart kan få en tredje dos. Problemet där är viljan att vaccinera sig i vissa delar av landet, i sydstater med en stor andel konservativa och mer eller mindre vaccinskeptiska invånare. Antalet smittade per dygn i USA tros om några veckor nå över 200 000, mer än tio gånger så många som i juli och den högsta siffran sedan toppen i vintras. Det stora antalet ovaccinerade är som ”sittande ankor”, sade Francis Collins, chef för National Institute of Health till Fox News Sunday.
I Sverige finns inga liknande hål i täckningen. I Region Uppsala har 95 procent av 65-plussarna fått en dos vaccin, 91 procent har fått två doser. För den nya gruppen 16-17-åringar ligger regionen högst i landet, med 70 procent vaccinerade. Det är ett mycket gott tecken inför starten av gymnasie- och högskolorna.
Det verkar också osannolikt att högstadieelever skulle orsaka en fjärde coronavåg. Att myndigheterna håller koll på utvecklingen, och att skolledningar gör vad de kan för att anpassa verksamheten, det borde för tillfället räcka ganska långt.