I torsdags avslutade Uppsala kommun med omedelbar verkan hemtjänstavtalet med vårdföretaget Attendo. Kommunen har även polisanmält företaget. Samtidigt har Attendo uttryckt att personal inom kommunen kan ha varit inblandade i den fuskhärva som avslöjats. "Vi misstänker ett ganska raffinerat upplägg", säger Attendos kommunikationschef Andreas Koch till UNT (17/3).
Det skulle alltså kunna vara så att anställda både inom kommunen och hos Attendo kan ha utnyttjat hemtjänsten för att få loss löner för arbeten som inte utförts, för vårdtagare som kanske inte ens finns.
Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) berättar om att "måltider, duschning, medicinering och promenader" inte erbjudits och utförts trots att det betalats ut ersättning för det (17/3). Om det skulle finnas exempelvis demenssjuka som inte fått den hjälp de behöver, och inte kunnat larma om det, är det extra stötande.
"Jag har inte tidigare sett så allvarliga brister som i det här fallet", säger Christiernin. Att avtalet hävs upp gör att 500 vårdtagare behöver hitta en annan hemtjänstleverantör, och de som inte väljer själva kommer få hemtjänst av kommunen.
Anställda på kommunen har bland annat suttit i bilar utanför vårdtagares bostäder och då kunnat konstatera att Attendos personal inte dykt upp trots att besök har registrerats digitalt. Det är väldigt smart agerat av kommunen.
Attendo tycker (förstås) att kommunen gör fel som upphäver avtalet. Frågan är bara varför företaget inte har så pass bra koll på verksamheten att de själva upptäckte fusket? Deras kommunikationschef gör dock rätt i att sätta skandalen i en kontext. "Vi ska se över hur vi hanterar risker för den här typen av oegentligheter i utsatta områden", säger han.
Den aktuella härvan har nämligen varit koncentrerad till Gottsunda. Om det är en slump? Tyvärr tror jag inte det. När jag bodde i området i tonåren blev jag och många med mig erbjudna allt från körlektioner svart till pengar för att ingå i skenäktenskap. Sedan dess har det som på politiska kallas utanförskapet bara vuxit. Kriminella gäng och klanstrukturer hör ihop med den omfattande välfärdsbrottsligheten.
Därmed alltså inte sagt att Attendo som företag saknar ansvar för den egna verksamheten, särskilt då företaget fått förtroendet att utföra välfärdstjänster.
I veckan skrev vi på ledarsidan om Sigtunas "fuskjägare" som ser till att kommuninvånare inte ska kunna fuska till sig exempelvis försörjningsstöd (16/3). Det är lite typiskt att Vänsterpartiet i Sigtuna är emot den satsningen. Men på liknande sätt som politiker på vänsterkanten helst vill tro att enskilda som lever på försörjningsstöd alltid vill göra rätt för sig, har marknadsliberala politiker liknande inställning till "entreprenörer".
Under den borgerliga alliansens regeringstid ville många styrande politiker lyfta fram företagaren som samhällshjälte. Det behövdes onekligen då. Fortfarande passerar nog inte en partiledardebatt utan att Centerpartiets Annie Lööf nämner "småföretagarna", eller utan att någon borgerlig partiledare säger "valfrihet". I grunden är det bra, men en del alliansreformer som genomfördes har visat sig skapa entreprenörer i kriminalitet. Det har kostat stora summor, både för välfärden och för hederliga företagare som trängts undan av fuskarna.
Det finns alltid personer som kommer utnyttja system, om de bedömer risken att upptäckas som låg.
Naivitet är fuskarens bästa vän. Att kommunen lyckades avslöja fusket i Gottsunda skickar den rakt motsatta signalen till de kriminella. En mycket välkommen signal.