Många företagare befinner sig i en mardröm. Fallande intäkter, svårigheter med produktion - och kan man ens behålla sina anställda? ”Det är fullständigt fritt fall” som en hotellägare beskrev det i tisdagens Aktuellt.
Enligt Företagarförbundet svarar över hälften av småföretagarna att de tror att krisen kommer att ha ”stor inverkan” på deras ekonomi. Två av tio räknar med ”väldigt stor” påverkan eller konkurs.
Även enligt Svenskt Näringslivs företagarpanel, med svar från över 2000 företag, har situationen snabbt förvärrats. En betydande majoritet av företagen bedömer att det finns en risk för personalneddragningar. Över hälften har redan märkt av störningar i orderingång/försäljning, och nära hälften vittnar om störningar i materialförsörjning.
”Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant”, konstaterar Svenskt Näringslivs regionchef Anna-Lena Holmström. Hon rekommenderar kommunerna, region Uppsala och Uppsala läns länsstyrelse att försöka underlätta för företagen genom att bland annat förlänga betalningstider för avgifter, och ha en generös hållning till leverantör vid inställda konferenser, resor och liknande. Det minsta man kan göra är att ha en förståelse för hur pressade många företag är.
Peter Andréasson, vice vd på städföretaget Ren Jämt i Uppsala, berättar att flera anställda redan är varslade. En tredjedel av företagets uppdrag beräknas försvinna om en månad, ungefär 15 procent har redan försvunnit.
Kan regeringens stödåtgärder hjälpa? ”Ja. Om vi företagare skulle få stå för sjukpenning i denna situation så skulle många av oss gå i konkurs”, svarar han. Det finns förstås branscher som betydligt mer drabbade. Städning fyller en viktig funktion i det här läget. Andréasson tror att det för deras del kommer återgå till det normala inom några månader. "Då återanställs alla", säger han.
Att staten – om än tillfälligt - ska ta hela kostnaden för sjuklönekostnader verkar vara en uppskattad åtgärd bland många som driver eget. Man ska samtidigt, som organisationen Företagarna påpekar, till exempel vara medveten om att ett anstånd med att betala skatt ”inte innebär att skatterna efterskänks”. Det uppskjutna skattebeloppet ska trots allt betalas tillbaka.
På sikt leder pågående kris förhoppningsvis till en ökad förståelse för företagens villkor. Bördor och hinder bör lyftas bort alldeles oavsett coronakrisen. Men här och nu gäller det att så många som möjligt får en chans att hålla sig ovan vattenytan.