Uppvärdera brottsofferperspektivet!

Vem är det som tjänar på dagens slappa lagstiftning om inte våldtäktsmännen?

Ledarkrönika 12 november 2021 04:45
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Den så kallade “Nytorgsmannen” dömdes nyligen för 35 olika brott, bland annat för tre våldtäkter av normalgraden, två mindre grova våldtäkter, två oaktsamma våldtäkter, åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden och en grov fridskränkning. Flera av övergreppen begicks mot kvinnor som var medvetslösa eller sov. Mannen har även filmat en del av gärningarna utan att kvinnorna vetat om det. 

 

Övergreppen har begåtts mot 19 kvinnor. Hans straff? Fem års fängelse. 

 

Nytorgsmannen bedöms, efter att ha suttit häktad och bara behöver avtjäna två tredjedelar av straffet, vara ute på gatan igen under 2024. 

 

Anledningen till det låga straffet stavas mängdrabatt. Tingsrätten hade knappt kunnat göra en annan bedömning eftersom straffläget ser ut som det gör i Sverige. 

 

Den svenska mängdrabatten syftar till att motverka orimligt långa fängelsestraff som kan komma av att många brott adderas till varandra. Motsatsen till mängdrabatten finns som bekant i den amerikanska lagstiftningen där straff läggs på hög som kan resultera i att en mängd mindre allvarliga brott ger livslånga fängelsestraff. 

 

I Sverige döms du enbart för det allvarligaste brottet i sitt fulla straffvärde medan straffen för mindre brott blir reducerade. I praktiken betyder det en rabatt ju fler brott du begår: begår du en våldtäkt, kan du i praktiken fortsätta våldta eftersom du delvis får dem “på köpet”.

 

Visst fyller den här straffrabatten ett syfte när det handlar om offerlösa brott som exempelvis viss ekonomisk brottslighet eller narkotikabrott. Men när det kommer till sexualbrott blir lagstiftningen djupt stötande. 

 

Att en serievåldtäktsman kan komma undan med några ynka års fängelse efter upprepade övergrepp går helt emot det allmänna rättsmedvetandet. Straff tjänar fler syften, naturligtvis som en form av rehabilitering för brottslingen, men även att låsa in farliga människor och skydda allmänheten ifrån dem samt kanske framför allt för att ge upprättelse åt brottsoffren. 

 

Men vem är det som tjänar på dagens slappa lagstiftning om inte våldtäktsmannen? Inte är det allmänheten och absolut inte brottsoffren. Kvinnorna som har blivit utsatta för Nytorgsmannen kommer att ha kvar ärren hela sina liv, medan mannen kan fortsätta leva sitt liv som vanligt när han kommer ut om några år. 

 

Sverige måste uppvärdera brottsofferperspektivet och justera mängdrabatten. Allt annat är ett hån mot alla våldtäktsoffer. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Pedofil våldtog 12-åring tre gånger samma dag – nu skärps straffet

Pedofil våldtog 12-åring tre gånger samma dag – nu skärps straffet

Karin Pettersson: Lagarna som ändrades medan du sov

Profilbild

Får fängelse för försök till våldtäkt på exflickvän

Uppsala

Fängelse för sexbilder och våldtäkt mot kvinna • "Ljudinspelning ger starkt stöd"

Enköpingspedofil dömd – för grova sexbrott mot barn • Får flera år i fängelse

Enköpingspedofil dömd – för grova sexbrott mot barn • Får flera år i fängelse
Visa fler