Förvaltningens städiver är inte rimlig

När kommunen ställer för hårda städkrav på skolorna, tvingas lärarna och eleverna att städa. Annars måste man spara.

Uppsala kommuns miljöförvaltning ställer orimliga krav på stadens skolor.

Uppsala kommuns miljöförvaltning ställer orimliga krav på stadens skolor.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Ledarkrönika2024-11-20 06:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ständigt detta å ena sidan, å andra sidan. Och de kommunala tjänstemän som så ofta hamnar snett när de tolkar lagar och paragrafer för nitiskt.

Å ena sidan: Självklart ska Uppsalas skolor vara rena och städade. Å andra sidan: Ska man verkligen städivern vara så stor att skolan tvingas spara på annan verksamhet?

Det är svårt att inte sucka och känna djupt med Uppsalas rektorer när man läser om miljöförvaltningens högt ställda städkrav på stadens skolor (UNT 18/11). Vad det handlar om är dels vilka krav som Folkhälsomyndigheten ställer på städning, dels hur miljöförvaltningens tjänstemän väljer att tolka dem.

Vad som hänt är att flera skolor har fått anmärkningar på att städningen inte uppfyller kraven, enligt miljöförvaltningen. Men kraven är högt ställda, så för att uppnå dem kommer städkostnaderna att öka så mycket, att det kommer att gå ut över annan verksamhet.

”Vi har nyligen haft inspektion här, som resulterade i att vi måste öka kostnaderna för städet rejält, det rör sig om minst 200 000 kronor per år”, säger Jacobina Silén, rektor för Katarinaskolan, till UNT.

Tidigare har skolan städat alla golv och toaletter varje dag, men ”bara” torkat öppna ytor en gång per vecka. Det duger dock inte för miljöförvaltningen. Varje dag ska alla öppna ytor torkas. Dessutom ska samtliga soffor och fåtöljer dammsugas dagligen.

undefined
Johan Norén, hälsoskyddsinspektör miljöförvaltningen, berättar att flera skolor lyft problemet med att mer städning driver upp kostnaderna.

Det krävs inte mycket för att inse att detta är lika orimligt som dyrt. Det är dessutom onödigt. Miljöförvaltningen följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd och riktlinjer, men de kan tolkas olika. Alla kommuner är inte lika strikta.

De allmänna råden slår fast att ”lokaler som används stadigvarande … bör städas dagligen”. Städningen ”bör omfatta rengöring av lättåtkomliga ytor som till exempel golv, bord, bänkar, stolar, stoppade möbler och mattor”.

Notera ordet ”bör”. Ingenstans står det att städningen ”ska” ske på det här sättet, utan att den ”bör” göra det. Det är logiskt. Råden gäller för förskolor upp till gymnasieskolor”. Självklart är det så att man måste ställa högre krav på torkning av bord och liknande på förskolor än på skolor för äldre barn. Det förstår alla, utom möjligen Uppsala kommuns miljöförvaltning.

Deras lösning är inte att lätta på kraven, utan att man stegvis kan öka kostnaderna för städningen. Som om det skulle göra någonting åt grundproblemet.

På Katarinaskolan har man löst det hela med att eleverna och personalen får hjälpa till med städandet. En annan lösning, eftersom miljöförvaltningen tycker att skinande ytor är så viktiga, kanske vore att tjänstemännen själva kom ut och städade.