Uppsalabor ska inte finansiera segregation

Varför ska Uppsala skattebetalare finansiera organisationer med ytterst tveksamma värderingar?

Ledarkrönika 28 maj 2020 02:59
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

I senaste kommunfullmäktige (25/5) ifrågasatte Jonas Segersam (KD) med rätta Uppsala kommuns finansiering av studieförbundet Ibn Rushd (IB). IB har gjort sig kända för att bjuda in hatpredikanter och har tidigare lanserat sajten “islamofobi.se” där det har relativiseras om hedersmord och islamistisk terrorism. 

I rapporten “När tilliten prövas” av Erik Amnå (Folkbildningsrådet 2019) konstateras en rad brister i föreningen: bland annat styrs verksamheten av ett mindre mansdominerat nätverk och de undviker att lyfta frågor om antisemitism och homofobi. Aje Carlbom, biträdande professor vid Malmö Universitet har påpekat att IB är en “social rörelse” som är starkt påverkad av och har kopplingar till Muslimska brödraskapet, en islamistisk rörelse som grundades i Egypten (SVT 20 mars).

Magnus Ranstorp, terrorforskare och docent i statsvetenskap, har tillsammans med Carlbom också påtalat att förbundet är en politiskt inriktad grupp som uppmuntrar parallella strukturer. Arabiska språket och islam är de två största verksamhetsområdena och föreningen vill särskilja “muslimskt liv” från majoritetsbefolkningen (Expressen 28/10 -19). 

Trots detta har IB fortsatt att få offentliga bidrag i mångmiljonklassen genom åren. IB ska ironiskt nog även stå värd för Mänskliga rättighetsdagarna på Uppsala Konsert & Kongress i år. 

Under fullmäktige påpekade dock ansvarig politiker Linda Eskilsson (MP) att hon inte förstod kritiken i kopplingen mellan MR-dagarna och IB. Vänsterpartiets Hanna Victoria Mörck anser att man kan fundera på om några av våra offentliga företrädare lider av “islamofobi”. Hon tillägger att det är inte troligt att samma drev hade uppstått om ABF exempelvis hade fuskat med sina medlemmar. 

Till stor del handlar den fortsatta finansieringen sannolikt om den ack så uttjatade svenska naiviteten (som exemplifieras ovan). IB ser inte ut som några klassiska företrädare för tveksamma värderingar. På deras hemsida syns bilder på invandrare och svenskar som skrattar tillsammans. IB säger sig stå “mänskliga rättigheter”, “mångfald” och “allas lika värde”. Det blir ju så mycket enklare att håva in statsbidragen om man undviker att påtala den andra biten. IB har dessutom en “åtgärdsplan”, och har lovat att bli bättre. 

Men Uppsala kommun ska inte bidra ytterligare till segregation. Politikernas enskilt viktigaste roll är att förvalta våra skattepengar. Låter det då som en bra idé att styrande politiker i Uppsala kommun ska strössla dem över Ibn Rushd?

Ämnen du kan följa