Uppsala kommun beslutade under 2014 att 100 procent av alla livsmedelsinköp ska vara ekologiska till 2023. Förskolor, skolor, äldreomsorg - ja, alla inköp till kommunal verksamhet ska vara ekologisk. Anledningen är Uppsalas miljö- och klimatmål.
Men hur klimatvänlig är egentligen den ekologiska odlingen? En ny rapport från Lunds universitet visar att eko-odlingen kan skada miljön mer än konventionell odling (SVT 19/1).
Den främsta anledningen till miljöfördelarna med konventionellt jordbruk är markanvändningen. Produceras lika mycket från ett hektar ekologisk odling som från konventionell odling är det ekologiska jordbruket bättre ur miljösynpunkt. Men konventionell odling producerar mycket större skördar, i genomsnitt cirka 20–25 procent mer än den ekologiska. Större arealer risker dessutom att leda till mer avskogning, vilket ökar koldioxidutsläppen. Christian Jörgensen, en av utredarna bakom den nya rapporten, påpekar att “Eftersom ekologisk odling gör att man måste ha mer jordbruksmark för att få samma mängd mat är det även tveksamt om det är bättre för biologisk mångfald eftersom marken annars kan användas till skog och orörda naturmiljöer”.
Samma sak har bekräftats i en rad studier genom åren. Livsmedelsverket konstaterade under 2016 att: “Om skörden är lägre kan en lägre miljöpåverkan per hektar innebära en högre påverkan per kilo produkt”. I en studie från Chalmers, som publicerades i tidskriften Nature, menar forskaren Stefan Wirsenius att “Det är också allvarligt eftersom vi har politiska mål om ökad ekologisk odling i Sverige. Om de målen infrias kommer klimatpåverkan från svensk matkonsumtion troligtvis att öka kraftigt” (Chalmers, 8/1 2019).
När det kommer till biologisk mångfald är dock artrikedomen större inom ekologisk odling, främst på grund av det ogräs som växer tillsammans med grödorna. Men även här finns en kluvenhet. Klimatutsläppen beror på vad övrig mark används till. Krävs mindre mark finns möjlighet för större biologisk mångfald i exempelvis den skog som inte används till odling.
Att överge det konventionella jordbruket – som tycks vara Uppsala kommuns mål – är oklokt. Det finns betydande utvecklingspotential, inte minst när det kommer till bekämpningsmedel, växtförädling och konstgödsel. Denna utveckling riskerar att bromsas, om det konventionella helt väljs bort.
Det är oerhört viktigt att vårt jordbruk påverkar klimatet så lite som möjligt. Uppsala kommun bör därför förankra miljömedvetenheten i vetenskap, i stället för illusioner.