Upp till kamp mot företagskrisen

Det är dags för arbetarrörelsen att släppa misstron mot småföretagare.

Krönika Johan Rudström.

Krönika Johan Rudström.

Foto: Sune Grabbe/TT

Ledarkrönika2020-04-21 15:43
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Nästa fredag firas arbetarrörelsens högtidsdag första maj, denna gång utan demonstrationståg och med digitala röda fanor. En annan skillnad våren 2020 är att det också är småföretagare som känner kval och att man i bransch efter bransch undrar om den sista striden är här nu, att man riskerar att gå under.

Spänningen mellan arbete och kapital har alltid funnits där, men pressats tillbaka tack vare samförståndsandan i Sverige. Företagare och löntagare behöver varandra, så bäst att hålla sams. Under ytan finns ändå ett grundläggande misstroende, en bristande förståelse som kommer upp nu under coronakrisen. Bara korttidspermitteringarna kommer att kosta staten nästan 50 miljarder kronor, enligt finansdepartementets nya beräkningar. Är det verkligen värt det?

Medan den slopade karensdagen och den nya a-kassan genast kom upp på bordet har stödet till företagen fått värkas fram av regeringen, med krångliga regler som följd. Tänk om företagarna skulle göra vinst tack vare stödet? Tänk om de fuskar? Det visar sig nu också att fusk har förekommit, att permitterade har fått fortsätta arbeta i viss utsträckning.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hade sitt eget sätt att uttrycka misstro i Dagens Industri i förra veckan när han beklagade sig över företagens brist på buffertar. Han försökte sedan förtydliga sig. Han menade inte det som ett krav, mer som att det vore önskvärt om fler var bättre förberedda. Men tänk om en motsvarande M-minister sagt något om att lägga undan ett par månadshyror i stället för att komma och kräva bidrag när man blivit av med jobbet?

Det är klart att det finns småföretagare som försöker fuska med skatter, bidrag och subventioner. Precis som att det finns löntagare som får sjukpenning eller avdrag de inte borde ha. En liten minoritet på båda sidor tar chansen att sko sig, med de allra flesta försöker bara göra rätt för sig.

Den framväxande tjänstesektorn har inneburit att villkoren för företagande och lönearbete mer och mer kommit att likna varandra. Målet med att starta eget är inte alltid att bli Steve Jobs och förändra världen – det är att försörja sin familj och kanske någon mer. Det gäller inte minst många nya svenskar som ser ett alternativ till en snårig väg med språk, utbildningssystem och risken att drabbas av diskriminering.

”Full sysselsättning, tryck tillbaka arbetslösheten”, brukar S-ledare ryta från talarstolen. Forne fackbasen Stefan Löfven kan vända blicken mot småföretagarna på första maj. Det är där jobben håller på att försvinna, vecka för vecka.