Underskatta inte hotet från våldsbejakande rasister

Gärningsmännen har ofta muslimer och judar som måltavlor.

I en ny rapport riktas strålkastarljuset på den svenska radikalnationalistiska miljön. Underskatta inte risken för nya attentat.

I en ny rapport riktas strålkastarljuset på den svenska radikalnationalistiska miljön. Underskatta inte risken för nya attentat.

Foto: Mats Andersson / TT

Ledarkrönika2020-08-30 09:39
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en ny rapport riktas strålkastarljuset på den svenska radikalnationalistiska miljön. Terrorforskaren Magnus Ranstorp från Försvarshögskolan, en av rapportens redaktörer, menar att risken för attentat från dessa kretsar är stor. Gärningsmännen har ofta invandrare, muslimer och judar, som måltavlor.

Det är en omfattande rapport, ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige”, som skrivits på uppdrag av Centrum mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet. Ett kapitel är skrivet av Säkerhetspolisen.

Rasistiskt inspirerade gärningsmän har vi sett såväl här som i omvärlden.

I veckan kom exempelvis domen mot Brenton Tarrant som under fjolåret sköt ihjäl 51 människor i två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Det är den dödligaste massakern i landets historia, och Tarrant har fått livstids fängelse utan möjlighet att släppas i förtid. Han har varken nekat till terrordåden eller hemlighållit sitt motiv: att ha ihjäl muslimer. Han direktsände flera minuter av dådet via Facebook.

Innan dådet hade han även lagt ut ett manifest med rasistiska och antimuslimska konspirationsteorier på nätet. Nya Zeeland kan kännas fjärran, men Tarrant har hyllat och sagt sig ha inspirerats av exempelvis Breivik, och Anton Lundin Pettersson som dödade tre personer på en skola i Trollhättan. Tarrant hade även namn på offer för islamistiska terrordåd ristat på sitt vapen, däribland offer för terrordådet på Drottninggatan.

Den dominerande nationalsocialistiska aktören i Sverige är Nordiska motståndsrörelsen, som på senare år har försökt få uppmärksamhet genom demonstrationer och närvaro på politikerveckan i Gotland. I rapporten slås det fast att det är en liten organisation och att deras valresultat "har varit ett stort fiasko". Stödet för nationalsocialism tycks med andra ord begränsat. Det konstateras att NMR som organisation på en "övergripande nivå" inte är systemhotande.

Samtidigt påpekas det att "enskilda medlemmar kan genomföra dåd i syfte att ändra den nuvarande samhällsordningen". Organisationen har, genom kryptovalutor, fått uppemot en miljon kronor från anonyma donatorer. 

Och minst 17 personer med kopplingar till våldsbejakande högerextremistiska miljöer har tagit sig utomlands för "militär träning", enligt Säpo.

Organisationer kan även inspirera ensamagerande gärningsmän, som övertygas om att det sker ett folkutbyte med utomeuropeisk invandring, ett "folkmord på vita".

I rapporten påpekas att blicken behöver breddas till att även fånga in det som kallas alternativhögern, med "tankefigurer om vit identitetspolitik" som det uttrycks i skriften. Medan ras och antisemitism är centrala delar för nationalsocialismen, är den nätbaserade alt right-rörelsen mer intresserad av kultur och muslimer. Brobryggare och kontakter mellan dessa inriktningar saknas dock inte.

Sverige påpekas ha haft en "anmärkningsvärt oproportionerlig roll" för den internationella alt right-rörelsen. Svenskar i dessa kretsar har varit bra på att föra ut budskap på engelska. Och som det också konstateras i rapporten: "För många i den internationella extremhögern är Sverige arketypen för den fallna ängeln". Det homogena landet som förstörts av inflödet av "ickevita horder".

I den bästa av världar hade man kunnat vifta bort konspirationsteorierna och det rasistiska hatet.

Men det får förödande konsekvenser.

Ta Magnus Ranstorps varning om risken för attentat på allvar.