Twittertroll som hånar engagerade unga borde skämmas

Vuxna människor borde ha bättre saker för sig än att hänga ut barn och ungdomar på nätet.

De ungdomar som engagerar sig politiskt möter ofta ett väldigt hårt debattklimat där tonen är både elak och hånfull.

De ungdomar som engagerar sig politiskt möter ofta ett väldigt hårt debattklimat där tonen är både elak och hånfull.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT /

Ledarkrönika2020-07-22 12:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ung kvinna engagerar sig politiskt. Hon tror på frihet och allas lika rättigheter. Hon bekämpar hedersförtryck och står upp för unga kvinnor som inte själva får välja sin framtid. I en debattartikel i SKLT, Skaraborgs läns tidning, den 17 juli skriver hon: ”Hedersrelaterat våld och förtryck är inte ett problem för en enskild religion eller kultur, det är ett problem för hela samhället”. Kvinnan vill att alla de som möter ungdomar som lever i patriarkala miljöer måste bli bättre på att informera, stötta och ingripa. Hon vill att myndigheterna redan i SFI måste klargöra vilka regler som gäller i Sverige och vad som händer den som utsätter någon annan för könsstympning, tvångsgifte eller annan form av religiöst tvång.

Den unga kvinnan och skribenten heter Zeynab Hussaini och är i dag andre vice ordförande i MUF Skaraborg. Var hon hamnar i framtiden vet ingen, jag blir inte förvånad om det är i riksdagen. Hon är precis en sådan person som man önskar att fler unga svenskar var. Engagerad, klok och modig.

Tyvärr finns det de som har svårt att ta till sig alla klokheter eftersom de förblindas av det faktum att Hussaini bär hijab. Istället för att dela och sprida den välskrivna texten, vilken innehåller precis de åsikter som annars brukar uppskattas på högerkanten, skärmdumpar konservativa twittermän i övre medelåldern en bild på Muf Skaraborgs andre vice ordförande och trådar fylls med nedsättande kommentarer. Det är patetiskt.

Det är en sak att i generella termer diskutera den dubbelhet som ligger i slöjan. Vi bör inte blunda för att människor – kvinnor – flytt för sina liv för att undkomma den diskriminering, förtryck och osynliggörande som plagget symboliserar. Vi får inte negligera hur svarta skuggor patrullerar svenska förorter och hotar de kvinnor som visar sig ute utan att vara täckta och tränger bort kvinnor från de offentliga rummen.

Men vi får heller aldrig glömma att vi lever i ett öppet liberalt samhälle där varje individ är fri att leva sitt liv på det sätt hon önskar. För en del muslimska kvinnor innebär det att bära slöja. För dem är huvudduken ett sätt att manifestera sin tro och sin relation till gud och så länge det handlar om vuxna människor är det förkastligt att ifrågasätta de val personen gjort. Än värre är det att i sociala medier håna och häckla en engagerad ung vuxen som gör det hon kan för att uppmärksamma och motarbeta hedersförtryck. En tröst i den twittermisär som uppstått de senaste dagarna är dock att det inte är medelålders twittertroll som är Sveriges framtid. Det är sådana som Zeynab Hussaini.