Tröttheten när covid tar över igen

Andas in, håll avstånd och Uppsalaborna kan snart andas ut efter pandemin.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarkrönika2021-04-06 16:40
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Inget land och ingen region vill vara nyhetsledande under pandemin, såvida det inte handlar om Israel och vaccinationerna. Annars är rubrikerna svarta och tärande för invånarna, med uttryck som ”galopperande” eller ”okontrollerad” för smittspridningen samt ”kaos” inom sjukvården. Man vill helst bara gömma sig, men det går förstås inte.

Italien har råkat ut för detta, liksom Brasilien och delar av i USA. I Sverige har Region Uppsala vid två tillfällen toppat de svenska nyhetssändningarna, tre om man räknar med ”korridorfesterna” i vintras. Nu liksom i början av december är det den ökande smittspridningen som får stor uppmärksamhet. ”Nu slår Uppsala larm: en akut situation”, skriver Expressen (6/3) medan UNT på tisdagen toppar med ”galopperande smittspridning”.

Det finns fakta som talar för att Uppsala upplever en intensiv tredje våg av pandemin. Antalet inläggningar med covid-19 på Akademiska har fördubblats den senaste månaden. Antalet patienter just nu (131) är en bit från den högsta noteringen i december men antalet intensivvårdade (25) är i paritet med när det var som allra högst våren 2020, då med 26 IVA-patienter.

Smittspridningen ökar i en oroande takt även om den fortfarande är högre i sex andra regioner. Den så kallade tvåveckorsincidensen (antal smittade under två veckor per 100 000 invånare) ligger över 800 i Region Uppsala, lika illa som före jul. Regionen snuddade vid 300 i incidens i februari innan smittspridningen åter vände uppåt.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror den ökade smittspridningen på en kombination av att den smittsammare brittiska varianten av covid-19 tagit över, och på en allt sämre efterlevnad av restriktionerna. Via mobildata kan man se att fler den senaste tiden åkt till jobbet i stället för att jobba på distans. FHM hade kunnat lägga till vaccinationerna som ytterligare en viktig faktor för att människor väljer att slappna av något.

Hittills har drygt 40 000 invånare i regionen fått sin första vaccindos. 70-plussare har börjat kallas och från och med denna vecka ökar leveranserna avsevärt, till 550 000 doser per vecka för landet vilket betyder runt 20 000 doser för Uppsalas del. I och med att de äldsta börjar bli färdigvaccinerade kommer vaccindoserna mycket snart att ge ett avtryck bland medelålders och därmed också för antalet inläggningar på sjukhuset.

Uppsalaborna har ingen anledning att gömma sig bara för att man har en hög andel rörliga studenter, tättboende i höghusområden eller andra faktorer som kan elda på smittspridningen. Däremot finns det all anledning att hålla avstånd, stanna hemma om man har symtom och jobba hemma om det går, ett litet tag till.