En läxhjälpsförening i Märsta måste betala tillbaka över en halv miljon kronor i bidrag (UNT, 8/1). Enligt Skolverket har föreningen troligtvis inte utfört någon läxläsning. Några relevanta kvitton, lönespecifikationer eller liknande har ansvarig inte kunnat visa upp, någon läxhjälpslokal fanns heller inte på angiven adress.
Tyvärr har det visat sig att det finns en hel del "läxhjälpare" som inte tycks göra vad de får bidrag för.
Häromåret var det ideell läxhjälpsförening i Enköping som krävdes tillbaka på ett statsbidrag på 635 000 kronor. Skolverket hade bland annat upptäckt att adressen för läxhjälpen gick till ett gatukök (Enköpings-Posten, 14/11 2022).
När man läste Expressens granskning "Jakten på de försvunna läxhjälpsmiljonerna", om pengar som skulle ha gått till läxhjälp för skolbarn i utsatta områden, fick man nästan nypa sig i armen. "I stället har de ideella föreningarnas ledare och företrädare avlönat sina barn och fruar, åkt på resor till Somalia, köpt mobiler, datorer och storbilds-tv, haft hyrbilar och betalat privata kreditskulder", konstaterades det (7/11 2022).
Skolverket har larmat om problemen och bett om förändringar. Stödet ska därför, från och med i år, bara gå till huvudmän med tillstånd att driva skolor eller till föreningar i samarbete med en skolhuvudman. Parallellt med de hårdare kraven på skolaktörer får man hoppas att det får en förebyggande effekt. När pengar väl har betalats ut är det ofta nämligen kört.
Nyligen visade det sig att Skolverket inte fått tillbaka 4,3 miljoner av de 5 miljoner kronor som begärts tillbaka efter upptäckt fusk. ”Tyvärr tror vi att chanserna att få tillbaka de pengarna är ganska små”, sade Jonas Krantz som är avdelningschef på Skolverket (15/12, Altinget).
Mellan 2005 och 2022 ökade den ideella läxhjälpen kraftigt. ”Alla” tycker att läxhjälp är viktigt. Men i vanlig ordning söker sig även skojare till växande sektorer där man enkelt kan få bidrag. Att pengar hamnar hos fuskare hjälper förstås varken seriösa läxhjälpare eller barnen i behov av stöd.
Mannen i Märsta, bakom läxhjälpsföreningen som nu är återbetalningsskyldig, skickade in några kvitton för bland annat snacks och godis. Uppenbarligen har somliga sett bidragssystemet för läxhjälp som en öppen godispåse.
Uttrycket "som att stjäla godis från barn" hade dessvärre kunnat lyda "som att stjäla godis från staten".