Uppsalaborna vaknade på tisdagen upp till beskedet att de bör försätta sig i en ”personlig lockdown”. Alla undrade förstås vad detta betydde. Undantagstillstånd med poliser på gatorna som ser till att du håller dig inne? Eller utdelning av fotbojor vid närmaste uppsamlingsställe? Nej, det handlade varken om nya lagar eller restriktioner. Uttrycket visade sig vara en kampanj från länsstyrelsen, regionen och kommunerna, ett desperat sätt att få fler att följa de restriktioner som redan finns: ”Alla du möter kan vara smittade”.
Desperationen kommer sig av den extremt höga belastningen på Akademiska sjukhuset, med 151 inlagda varav 30 i intensivvård. Vad den kraftigt ökade smittspridningen i Uppsala under pandemins tredje våg beror på kan man bara spekulera om. Den brittiska och sydafrikanska varianten av viruset (70 resp 10 procent av fallen) är en möjlighet, befolkningssammansättningen en annan. Det minst troliga är nog ändå att Uppsalabor skulle vara sämre än andra på att följa coronarestriktioner.
Det finns ingenting att säga om att sjukvårdspersonal tar till överord ibland. De befinner sig i andra änden och ser konsekvenserna av alla individuella beslut. Nu får ni skärpa er, sluta festa i studentkorridorer, sluta trängs i köpcentrum! Och så vidare.
Politiska församlingar som har makt att fatta beslut som berör allas vardagsliv bör vara försiktigare med sitt ordval. Personlig lockdown är en vanlig åtgärd i många länder redan som det är, det kan många som flytt till Sverige och bosatt sig runt om i Region Uppsala vittna om. Under pandemin har det blivit så mycket vanligare i normalt öppna länder, som ett sätt att visa handlingskraft. Medborgerliga fri- och rättigheter har placerats i baksätet, senast med regeringens pandemilag, en lag man nu föreslår ska förlängas.
Det hjälper föga att regionen, länsstyrelsen och kommunerna sätter citattecken runt denna uppmaning, ”personlig lockdown”, och kallar det en ”kampanj”. Vad är det man vill att vi ska göra, förutom att skrämmas till hårdare isolering? De som kan jobba hemma gör ju redan det. De som inte kunde isolera sig i går, som bor och jobbar på annat vis, kan det inte i dag heller. Kanske, kanske kan någon på marginalen fatta ett beslut att handla efter åtta ikväll i stället för vid femtiden? Blir det i så fall någon färre på sjukhuset om två veckor? Kanske, men även sjukvårdspersonalen betackar sig nog för den hjälpen. Skärpta restriktioner i Uppsala vore en bättre idé, anser man nog, än detta retoriska slag i luften.