“Det är lite mer omständligt med 27 länder som har en gemensam process. Det är lättare för Storbritannien att komma överens med sig själv”, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström (DN 2/12). Han kommenterar att Storbritannien redan nästa vecka påbörjar ett vaccineringsprogram med Pfizer-BioNTecs covid-19-vaccin.
Lite lättare utan EU, helt enkelt. Av de senaste veckornas rubriker är det lätt att dra slutsatsen att även Sverige klarar sig bra på egen hand. “Alla tre vacciner som Sverige har avtal med ska räcka till hela Sveriges befolkning”, sa statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens nyligen (17/11). “I dag har regeringen beslutat att ingå avtal om att köpa CureVacs vaccin”, slog socialminister Lena Hallengren (S) fast veckan därefter (24/11).
Det är bara en hake: Sverige har inte slutit några vaccinavtal. Det har däremot EU gjort. EU-kommissionen har, å Sveriges vägnar, ingått avtal med sex olika företag som ska kunna tillhandahålla vaccin till hela EU:s befolkning.
Kommissionen köper alltså gemensamt in vaccindoser till alla EU:s länder, men länderna får själva betala för sina doser. Kommissionen har även förbundit sig att alla EU-länder ska få tillgång till vaccinet samtidigt. Sverige har åtagit sig att köpa in och sälja vidare extra doser till länder som inte är EU-medlemmar, som grannlandet Norge.
Vad hade hänt om Sverige inte hade varit EU-medlem? Hade vi – likt Storbritannien – kunnat inleda ett vaccinationsprogram före EU? Säkerligen inte. För det första hade Sverige – med sina tio miljoner invånare – haft svårt att över huvud taget sluta avtal. På sin höjd behöver vi några tiotals miljoner vaccinationsdoser.
Att de stora läkemedelsbolagen vill förhandla med EU beror framför allt på en sak: EU kan och vill köpa flera hundra miljoner doser av varje enskilt bolag. Den starka förhandlingspositionen gör dessutom att priset per dos kan sänkas. Reuters har till exempel skrivit att EU som inköpare kunde få ett lägre pris per dos än USA, en typ av mängdrabatt (11/11). Utan EU hade ett land som Sverige hamnat längst bak i kön för att få tillgång till vaccin.
EU-medlemskapet kan vara omständligt, och är det ofta. Men när EU fungerar som bäst är det helt avgörande för ett litet land som Sverige.
Därför är det synd att det faktum att Sverige kommer att få tillgång till coronavaccin framställs som regeringens förtjänst, när det är EU-medlemskapet vi bör tacka.