Nationella prov på valborg? Vafalls?! Skolverket har utan att veta om det bidragit till att stärka Uppsalas identitet. ”Vi hade inte förstått hur mycket ni i Uppsala firar valborg”, säger enhetschefen Jan Kontinen till UNT (12/3). Uppsalarektorerna får nu sätta sig ned och hitta ett annat datum än 30 april 2025 för delprovet i engelska för gymnasiet årskurs två.
Något liknande har aldrig hänt förut, att en hel kommun flyttar de gemensamma nationella proven. Vad är det som är så viktigt? Vore det inte tvärtom bra om 17-åringen väntade några timmar med att öppna den första ölen i Ekonomikumparken? Vad säger socialjouren? Är det inte så att denna dag ofta slutar illa för minderåriga, just för att det är en heldag, från ”frukosten” och framåt?
Det är viktigt att skilja på fest och festande. Att aldrig anordna en fest är ett säkert sätt att inte utsätta sig för festandets alla avigsidor, med våldsinslag och utsatta minderåriga. Allt detta måste hanteras, av ordningsmakten och förhoppningsvis vårdnadshavare, i allra värsta fall nämnda socialarbetare. Men var hamnar vi då? Vilka partyn skulle passera nålsögat om man skulle vara säker på att inget går på tok?
Norges 17 maj-firande har eskalerat på senare år. Fjolåret innebar enligt polisen en ”fylletsunami” och ”postapokalyptiska scener”, särskilt i kuststaden Bergen. ”Man borde titta på vad kalaset egentligen kostar invånarna med all polisförstärkning, akuta sjukvårdsbesök och sanering av spyor som krävs för att hantera det 24 timmar långa firandet”, skrev Hege Mikkelsen, partiledare för Röda Bergen, i en uppmärksammad debattartikel.
Jämförelsen mellan grannlandets nationaldagsfirande och valborg i Uppsala är faktiskt relevant – så till vida att alla antingen firar eller på olika vis förhåller sig till firandet. Valborg är, till skillnad från de flesta helgdagar, verkligen en helgdag i Uppsala. Den börjar med forsränning för familjerna, fortsätter med körsång i många former med gulnade studentmössor i åskådarleden, men också med barn i bärsele.
Det blir inte lika ordnat som den spanska fiestan. Alkoholen spelar en central roll till sillen och vid grillen. Även om Sverige (och Norge) gradvis distanserat sig från Nordeuropas vodkabälte sitter ränderna i. Det kan lätt bli för mycket.
Välkommen hit. Valborg i Uppsala är ett evenemang som helt saknar motsvarighet i Sverige och en stark del av stadens identitet, långt bortom studenterna och det akademiska. Det krävdes kanske ett aningslöst beslut från Skolverket för att invånarna skulle inse vidden av traditionen. Välkommen hem, även 2025.