Sverigedemokraterna backar – äntligen

I Gottsunda, bara en massa röda valaffischer.

Hoppsan. SD backar till drygt 13 procent i årets Europaparlamentsval.

Hoppsan. SD backar till drygt 13 procent i årets Europaparlamentsval.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2024-06-10 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige och Norden blåser det, till skillnad mot Europa som helhet, rödgröna vindar. Högernationalistiska Nationell samlings framgångar har fått den franske presidenten Emmanuel Macron att utlysa nyval. Men EU-valresultatet i helhet är ändå en lättnad för ”mitten” och EU-kommissionens Ursula von der Leyen. Enligt preliminära siffror får den konservativa partigruppen EPP – med svenska M och KD – 186 mandat i parlamentet. Tillsammans med liberaler och socialdemokrater ger det en fortsatt stabil majoritet, med ungefär 400 av de 720 mandaten. 

För Sveriges del hade vi fått ett regeringsskifte om det hade varit ett riksdagsval. Å andra sidan brukar det i EU-val gå knackigare för sittande regeringar. Statsminister Ulf Kristersson kan glädjas åt att Moderaterna är andra största parti. Liberalerna klarar sig kvar i parlamentet, trots ett svagt toppnamn. KD gör dessutom ett bra val.

Det mest intressanta är Sverigedemokraternas tapp. Från att ständigt knata uppåt i val efter val backar alltså partiet för första gången. Fick SD svårt att få sina väljare engagerade? Eller skrämdes en del väljare bort av partiets höjda tonläge efter avslöjandet om "trollfabriken"? Förtroendet bland de egna sympatisörerna tog visserligen inte stryk. Men det gjorde det bland andra högerväljare. Socialdemokrater drar säkert slutsatsen att den egna anti-SD-kampanjen lyckades, medan SD-tappet bland regeringsföreträdare lär tolkas som att SD-samarbetet trots allt var rätt kort att satsa på. Partiet backar ju äntligen. 

MP:s framgångar i storstäderna sticker också ut. Enligt de preliminära siffrorna blir partiet största (!) parti i Stockholms stad med 20,6 procent av rösterna. I Uppsala län blir partiet näst störst, och i kommunen – enligt preliminära siffror – nästan lika stort som Socialdemokraterna (20,6 respektive 21,1 procent).

Enligt Valu från i söndags har de rödgröna partierna även ett rejält övertag bland utomeuropeiska väljare. "Undrar varför de rödgröna driver en så generös migrationspolitik", var högerdebattören Ivar Arpis kommentar. Eller så har högern helt enkelt för usel närvaro i invandrartäta förorter. Jag tillbringade valdagen i Gottsunda och gissa vilka som valaffischerat flitigast? Just det, S – och framför allt Vänsterpartiet. 

Även om trenden som sagt är en annan i Europa, är det svenska valresultatet en efterlängtad framgång för de rödgröna. Inför riksdagsvalet 2026 har MP självförtroende – och SD ett skadat.