Sudda ut flinet på de gängkriminella

Genom att följa pengarna kan polisen få ett övertag på de kriminella gängen.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: POLISEN/TT

Ledarkrönika2021-04-13 05:54
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Det senaste året har det blivit lite svårare att vara gängkriminell i Sverige. Polisen har delvis bytt strategi – från att jaga vapen och narkotika och beivra brott när de begås, till att kartlägga de tyngsta gängmedlemmarnas ekonomi. Pengar och livsstil är det centrala i det kriminella livet, våld och narkotika är mer som en nödvändig biprodukt. Genom att ”följa pengarna” kan tumskruvarna dras åt, vilket i nästa steg leder till beslag av vapen, sprängmedel och narkotika. Om det berättade SVT:s Veckans brott (6/4) under rubriken Tvätta pengar.

Varje tungt kriminell behöver ett nätverk omkring sig som bekostar hans livsstil med bilar, kläder, klockor, resor och centralt belägna lägenheter. UNT berättade i söndags om 29-åringen med noll kronor i taxerad inkomst och stora skulder hos kronofogden, men med en mycket extravagant livsstil. Företagen som betalat hans räkningar har löst det för honom väsentliga problemet att omvandla buntarna med 500-kronorssedlar från knarkförsäljningen till vita pengar.

Att veta hur allt gått till, hur pengaströmmarna gått, är en sak. Bevisföring inför domstol är någonting helt annat. Den misstänkte kan flina sig igenom förhör och en eventuell rättegång. Företaget betalade kanske min hyra av snällhet, det är inte förbjudet. Och varför skulle inte 29-åringens 80-åriga mormor kunna äga en fin motorcykel, trots att hon saknar körkort? Det är upp till åklagaren att bevisa vem som äger vad och att pengarna kommer från kriminalitet.

Den för polis och åklagare omöjliga uppgiften har det senaste året plötsligt blivit lättare, tack vare presenten från den franska polisen i fjol våras. Genom att den krypterade chatten Encrochat knäcktes kunde de kriminellas konversationer läsas öppet under två månader, april-juni 2020. Encrochat ligger bakom de 58 åtalen i Operation Gökboet (bland andra 29-åringen) liksom de 30 åtalen mot Vårbynätverket i en annan pågående rättegång i Stockholm. Totalt har enligt polisen 230 frihetsberövats och ytterligare drygt 500 är misstänkta för brott, allt tack vare att Encrochat knäcktes.

Krypteringsfönstret är redan stängt och den organiserade brottsligheten har sökt nya vägar. Men spelplanen har ändrats. Polisen har lärt sig mycket och ligger i hälarna på de kriminella. Vi har alla, privatpersoner och företagare, lärt oss mer om hur brottsligheten fungerar. Vi behöver inte göda den genom att ge eller ta emot stora mängder kontanter och sätta dem i omlopp. Om man stryper pengarna stryper man den grova kriminaliteten. Det finns ingen som håller på med sådant för nöjes skull.