Strategin har slaktat krögarna

Om två veckor lättar många restriktioner som slagit hårt mot krögarna, det är inte en dag för tidigt.

Krönika Evelina Reuterfors.

Krönika Evelina Reuterfors.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2021-06-16 06:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Smittkurvan i många av Sveriges regioner har störtdykt sedan temperaturen steg och vaccineringen nått de bredare grupperna. Restaurangnäringen är en bransch som tagit mycket stryk under året. Öppettiderna har begränsats utan tydliga belägg för att det skulle minska smittspridningen och restriktionerna har ofta införts utan förvarning, med bara några dagars varsel. 

Det är inte oväntat att människor har umgåtts i större grupper, i hemmets skyddade vrå, när andan fallit på. Hade det inte varit bättre om exempelvis Uppsalas studenter hade tillåtits sitta kvar på ett utskänkningsställe, som har ett ansvar att garantera trygga avstånd, små sällskap och god hygien?

Att läsa SCB:s statistik för restaurangbranschen är som att läsa en begravningsannons för Uppsalas krögare, den region som var först ut med lokala restriktioner. Under 2020 gick det bäst för Sveriges typiska sommarstäder med stora restauranger som har många anställda. Det är ingen hemlighet att Uppsala till stor del töms på folk på sommaren och att de flesta krogarna är mindre ställen med ett fåtal anställda. Stora delar av året gick det faktiskt sämst för just Uppsalas krögare som tappade nästan 60 procent av sin omsättning, enligt siffror från Swedbank. 

Restriktionerna har slagit hårt mot hela branschen i allmänhet och mot Uppsalas krögare i synnerhet. Begränsningarna tycks både orättvisa och godtyckliga. Beskedet att öppettiderna förlängs och att många andra restriktioner förväntas slopas 1 juli är därför tacksamt. Men när smittspridningen minskar drastiskt över stora delar av landet finns det ingen anledning att vänta tills dess.

Man kan även fråga sig hur effektiva de var till att börja med. Nog har många av oss gått ut på restaurang, slängt i oss måltiden och tagit en sista snabb öl innan stängning för att sedan gå vidare och fortsätta det roliga hos någon i sällskapet? Andra gånger har man setts hemma med sina vänner från början för att slippa stress och oönskade avbrott i en trevlig kväll. 

En levande stad med ett rikt restaurang- och uteliv är en stor anledning för människor att söka sig dit. Vi måste väl till slut komma till en punkt där smittläget ser så bra ut att vi bör lätta restriktionerna tidigt för att rädda en blödande bransch?

Det kan framstå som en stor ansträngning från regeringens sida och fånigt att käbbla över två veckor hit eller dit. Men för småföretagaren, med hela sitt livsverk i en restaurang, kan två veckor innebära verksamhetens överlevnad. Det är hög tid att börja plåstra om branschen som tagit mest stryk under pandemin.