Wollters smörja var över alla gränser

Stina Wollter.
Stina Wollter.

Konspirationer om judar finns inte bara hos talanglösa högerextrema troll.

Ledarkrönika 23 november 2023 09:47
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sociala medier sprids en skärmdump från Stina Wollters instagram. Nog för att det råder högkonjunktur för antisemitiska konspirationsteorier, men Wollters inlägg var över alla gränser. Hon påstod i inlägget att Israel "systematiskt" tagit hud och organ från palestinier, att ”de” ljugit om "beheaded babies" och våldtäkt, att Israel dödat "sina egna" på festivalen 7 oktober. 

Det fattades bara någon rad om den amerikansk-judiske finansmannen George Soros och mäktiga "mediejudar", så hade det varit komplett.

Eftersom inlägget inte gick att hitta tänkte jag först att Wollter måste ha ångrat sig och raderat det. Men hon hävdar i ett nytt instagraminlägg att det inte alls var antisemitiskt och undrar om hon "straffas" för att hon står för sin kritik. Ännu lite senare har hon medgett att hon spridit uppgifter som "eventuellt inte stämmer". Eventuellt?

Isobel Hadley-Kamptz har i Dagens Nyheter bland annat rett ut "organstölderna", ett påstående som publicerades i Aftonbladet kultur 2009 (22/11). Det saknades belägg för att Israel systematiskt skulle ha fångat och dödat palestinier för att stjäla organ. När texten i Aftonbladet granskades av det tyska institutet för forskning om antisemitism, Zentrum für Antisemitismusforschung i Berlin, konstaterades det däremot "att den direkt anslöt sig till medeltida antisemitiska föreställningar om judars begär efter kristna barns blod", påpekar Hadley-Kamptz. 

De antisemitiska påståendena, från organstölder till att det "egentligen" var Israel som låg bakom terrordådet 7 oktober, följer ett tydligt tankemönster: Juden är en ondsint förövare. Till och med när israeler attackeras av islamistiska Hamas, som knappast döljer stoltheten över terrorn, förflyttas alltså skulden.

På sistone har antisemitism blossat upp hos kroppsaktivister och profiler med stora följarskaror i sociala medier, förutom Wollter hos bland andra Natashja Psomas Blomberg, känd som Lady Dahmer. Det har även visat sig hos i Fridays For Future-kretsen och klimatrörelsen, och i Facebookgruppen Pink Room, en så kallad separatistisk grupp med över 184 000 kvinnor och ickebinära. På ”Goebbels-nivå”, kallade Christer Mattson som är forskare och föreståndare för Segerstedtinstitutet inläggen i Pink Room.

Ulrika Knutson, numera ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, skriver att det är med "sorg och olust" hon tvingas konstatera att Wollter ger bränsle åt urgamla antisemitiska föreställningar – "eftersom jag uppskattar Stina Wollters konstnärskap på många plan" (GP, 22/11).

Om det nu vore så väl, att konspirationer om judar bara fanns hos talanglösa högerextrema troll.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa