Ljusa utsikter på randen till kraschen

Ingen politiker i världen vill utlova en hälsosam nedgång för ekonomin.

Finansminister Mikael Damberg (S) följer i sina företrädares spår.

Finansminister Mikael Damberg (S) följer i sina företrädares spår.

Foto: Lars Schröder

Ledarkrönika2022-01-05 21:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nye finansministern Mikael Damberg (S) målade upp en ljus bild i sin första prognos om svensk ekonomi 22/12. Tillväxten stiger och arbetslösheten sjunker. Sverige i rask takt på väg mot nivåerna före coronapandemin. Veckan efter noterade Stockholmsbörsen en rekorduppgång på 35 procent för 2021, ett av historiens främsta år för aktiemarknaden.

Det påminner mycket om 2010-2011, åren efter den globala finanskrisen. Med den avgörande skillnaden att den gången kunde staterna bedriva finanspolitik, genom att sänka styrräntan från omkring fem procent till noll samtidigt som de stora stödpaketen sjösattes.

Nu är som bekant räntan redan vid nollstrecket. Det var varit konstant rea i pengafabriken i tio års tid och det är ingen som riktigt tror på pengars värde längre. Det är en mycket farlig utveckling.

Sverige har slagit sig för bröstet under båda dessa globala kriser eftersom vi har en så låg statsskuld. Tanken med det var från början god. Göran Persson satte tonen och efterkommande finansministrar har följt efter: ”den som är satt i skuld är icke fri”. Men värdet av den låga skuldnivån devalveras naturligtvis när det blivit nästan gratis att låna.

Det är också en halv sanning att Sverige är lågt skuldsatt. Hushållens skuldsättning ligger tvärtom i världstopp och skälet är det 25-åriga bostadsrally som saknar sin motsvarighet i världen. Även svenska företag är högt skuldsatta.

Att varna för en bostadsbubbla eller en börskrasch har blivit som att ropa i mörkret. Det finns gott om mäklare i medelåldern som aldrig sett någon nedgång att tala om. Och när den till slut måste komma, när den globala krisen tågar in, då kliver politikerna in och täcker förlusterna, samt garanterar framtida vinster.

En sund tillväxt är en del av den mänskliga historien. Den följer av människans ständiga vilja till förbättring. Marknader kan gå upp och ned, men måste på sikt följa samma kurva som produktivitetsökningen i ett samhälle.

En osund tillväxt sker när politiken släpper förtöjningarna och lovar allt till alla, det som också kallas populism. Mikael Damberg har åtta månader till nästa val och kommer att fortsätta att måla framtiden i ljusa färger. Det blir mer i lön, bidrag och pension, mer att handla för och nya bostäder att lägga bud på. Oppositionen är inte sena att försöka matcha med sina egna löften. Marknaden, vad den nu är, gör vad den alltid har gjort och följer med.

Förr eller senare kommer en krasch, det verkligt oroande är fallhöjden som byggts upp. Tyvärr kommer den troligen att fortsätta öka under 2022.