Staten och kapitalet sitter i samma båt...

Vad våra politiker håller på med är inget annat än välgörenhet till amerikanska multinationella företag.

På Facebooks serverhall i Luleå krävs inga 27 000 anställda.

På Facebooks serverhall i Luleå krävs inga 27 000 anställda.

Foto: Fotograf Susanne Lindholm

Ledarkrönika2020-08-20 02:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker av alla kulörer gillar storföretag. Det brukar heta att de drar in stora skatteintäkter, genererar arbetstillfällen, och bidrar till andra positiva spin off-effekter som föryngring av landsbygden och kompetensuppbyggnad.

På samma sätt tenderar stora företag att gilla stater. Däremot är de inte alltid lika välvilligt inställda till det här med fria marknader. Statliga regleringar gynnar ofta dem själva och missgynnar mindre konkurrenter. Dessutom kan stora företag kräva förmåner, subventioner och skattelättnader.

I veckan rapporterade Aftonbladet (17/8) att Miljöpartiets Isabella Lövin, och de socialdemokratiska ministrarna Mikael Damberg och Ibrahim Baylan under 2017 författade ett brev med vädjan till it-jättarna Google, Amazon och Facebook att etablera sig i Sverige. Även Annie Lööf (C) bidrog till beslutet under sin tid som näringsminister. 

I en prognos av Boston Consulting Group (BCG) från 2016 förutspåddes nämligen 27 000 nya arbetstillfällen genom de nya serverhallarna. Facebook fick således 140 miljoner kronor i så kallat statligt etableringsstöd och har sedan dess etablerat sig i Luleå. Google bygger en serverhall i Horndal i Avesta kommun och Amazon har uppfört tre enorma serverhallar i Mälardalen.  I Västerås ska det byggas 5 000 nya bostäder för att rymma nyanställda och i Eskilstuna får anställda på Amazon förtur i bostadskön. 

Men trots svulstiga jobblöften har Facebooks serverhall enbart 56 anställda. Till Aftonbladet (19/8) säger Baylan att “Det finns lite olika beräkningar, både om direkta och indirekta jobb, men för min del handlar det snarare om att vi får en av världens snabbast växande bolag att etablera sig här med allt vad det innebär för dynamiken”. 

Men oavsett “dynamiken” är resultatet slående: ett femtiotal nya jobb.

Och trots att Sverige internationellt sett har högt ansedd it-kompetens har företagen ansökt om 228 arbetstillfällen utanför EU. Det är alltså utländsk arbetskraft som flygs in för att arbeta på hallarna. Till Aftonbladet säger en källa att “Det krävs inte så mycket för att sköta om en serverhall, några vaktmästartjänster”. Allra minst krävs några 27 000 nyanställda. Serverhallarna sköter sig i princip själva, och kräver således väldigt få anställda.  

Kanske borde våra ministrar lyft telefonen och frågat vad folk ska arbeta med. Kanske hade vi då inte gett mångmiljonbelopp i bidrag till Facebook. 

Detta är inget annat än svensk välgörenhet till amerikanska storföretag. Företagen flyger in utländska experter och får samtidigt bidrag och skattelättnader av svenska staten. Svenska skattebetalares transfereringar går till utländsk arbetskraft och storföretag som knappt skattar i Sverige. Det är inte oväntat. Men fortfarande vansinnigt.