Småpratet i lokalen säger det mesta

Den positiva känslan som sprider sig i samhället beror inte på kommande stora fester.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: Erik Mårtensson

Ledarkrönika2021-05-26 18:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som följer den svenska vaccinationskampanjen mot covid-19 i medierubriker får läsa om teknikstrul och kökaos i Stockholm och på andra håll, om oviljan att vaccinera sig och om risken för att ändå smittas och bli sjuk om man tar sprutorna. Till råga på allt verkar inte vaccinationerna hjälpa mot pandemin. Smittspridningen är fortfarande hög och experterna vill behålla de flesta restriktionerna under sommaren (uttalande av Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp 25/5).

Gottsunda Marknad Vaccination i tisdags eftermiddag var ett under av vänlighet och effektivitet. De äldsta och mest utsatta har fått sina doser sedan länge och nu gäller löpande band-principen. Man hinner se närmare hundra andra under de 20 minuter man är på plats. Personalen ser tusentals lämna lokalen på väg mot ett skydd mot smittan. Det är en liten del av ett enormt maskineri som i sin tur är på väg mot sommar, frihet och gemenskap. Snart har hälften av alla vuxna svenskar fått sin första dos. Sjuksköterskorna ler, det småpratas mellan stolarna som står med två meters mellanrum, där man ska vila i 15 minuter efter sprutan. Uppsluppenhet är ett ord som beskriver stämningen.

Samtidigt råder inget tvivel om att det är en bit kvar. Att smittspridningen i Sverige sjunkit till en tredjedel av nivån under toppen av tredje vågen är mycket bra. Men den måste halveras igen, igen och ytterligare en gång innan den ligger på Finlands nivå, med 50 smittade per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod. Först då kan vi leva som vanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. Det faktum att Sverige nu lämnat över förstaplatsen för högst smittspridning i EU till Litauen är ingen anledning att slå sig för bröstet.

Men det viktigaste är känslan av att vara på väg åt rätt håll, att väder och vaccinationer samverkar så att viruset till slut inte har någonstans att ta vägen. Det är anledningen till uppsluppenheten i vaccinationslokalen. Det går faktiskt att slappna av utan att slappna av i smittskyddshänseende. Knappast någon där på stolarna har en större studentbjudning eller ett uppskjutet kalas i tankarna.

Fortfarande ligger 54 länsbor med covid-19 på Akademiska. Det ska ned till noll, och sjukhuspersonalen ska ha semester. Det känns allvarsamt och lite högtidligt. Vi kommer att fixa detta! Brisen svalkar från de öppna dörrarna till lastkajen vid centrumanläggningen. Det spänner lite i vänster överarm där kroppen börjat mobilisera mot detta virus som dominerat allt under så lång tid. Några reser sig upp och går, som i en slutscen i en film där apokalypsen ännu en gång kunnat undvikas.