Det är företagen som ger jobb. Mantrat har upprepats av politiker av olika färg genom åren, och under coronakrisen i mars har sambandet blivit tydligare än någonsin. Varslen under de senaste veckorna slår historiska rekord och under 2020 kommer arbetslösheten att stiga till nio procent, enligt finansminister Magdalena Anderssons bedömning på tisdagen.
Vad betyder det för en riksdagsledamot att ”värna småföretagen”? Hur väl insatta är man generellt i företagandets villkor? Inte särskilt, visade en utredning från Riksdagens utredningstjänst (Rut) 2011. Endast tolv procent hade erfarenhet av företagande, i ett spann från 25 procent (KD) till 4 procent (S). Och 20 procent jobbade inom näringslivet innan de blev invalda, mot 62 procent i politiken eller offentlig sektor.
Även när alliansen styrde 2006-2014 betraktades näringslivet som ett särintresse. Inte ens när centerpartister var näringsministrar blev det så mycket enklare att driva en liten firma än att driva Volvo. Sverige är och förblir huvudsakligen ett land som består av en offentlig sektor, storföretag och löntagare.
Vad betyder detta i sin tur för hanteringen av coronakrisen? Lån, uppskjuten skatt, hyresbidrag och korttidspermitteringar har införts, men varslen fortsätter att strömma in. Men regeringen lyssnar faktiskt på näringslivets organisationer och kanske träffar man mer rätt efter hand. I nästa vecka kan till exempel egenföretagare få möjlighet permittera sig själva och få en del av lönen från staten.
Det är sannerligen ingen lätt kris att hantera, och alla trevar efter de rätta svaren. Inte blir det lättare av att det ser så olika ut inom näringslivet. Vissa branscher, som livsmedel och välfärdstjänster, går för högtryck och måste nyanställa. Industrin står på paus, ungefär som efter finanskrisen 2009, men överlever om inte krisen fortgår alltför länge. Ungefär som för tio år sedan kommer det att finnas ett uppdämt behov av produkterna.
Värst är det som alla kan se för företag med någon anknytning till turistsektorn: hotell, restaurang, evenemang, kultur och så vidare. Det är helt enkelt tvärstopp. Det finns inga marginaler, inte heller någon möjlighet att ta igen så mycket förlorad mark senare.
Hoppet står till att Folkhälsomyndigheten meddelar att smittspridningen klingar av och att det kan bli en någorlunda normal svensk sommar. Och till politiker som näringsminister Ibrahim Baylan (S). Han jobbade på restaurang och blev fackligt aktiv i början av 1990-talet. Visste han ens då något på djupet om villkoren för sin arbetsgivare?