Allt fler företag och offentliga verksamheter väljer bort kött. Nu har även turen kommit till hotellkedjan Scandic att slopa nötköttet på sina lunch- och konferensbufféer. “Vi vill gå i bräschen inom den svenska hotellindustrin för att öka andelen växtbaserade råvaror”, säger Thomas Frankl ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels.
Nötköttet på Scandic beräknas minska med 54 procent per år. Syftet sägs vara klimatet. Frankl utesluter inte heller att de ska sluta med nötkött helt framöver.
Men beslutet skapar svallvågor även utanför Scandics lunchrestaurangerna, inte minst hos de svenska bönderna. Scandic är Nordens största hotellkedja med sina 86 hotell över hela Sverige och beräknas nu köpa in 1,1 miljoner färre portioner nötkött.
I UNT debatt beskriver bonden Tina Rudolphson hur det svenska lantbruket har fått det allt svårare. Bönder kämpar med stigande priser på el, bränsle, gödsel och foder. Rudolphson konstaterar att “Nu har vi kommit till ett läge där det inte går att minska [kostnaderna] på annat sätt än att lägga ner vår produktion“ (UNT (21/2).
Enligt en undersökning av LRF planerar fyra av tio bönder att minska sin produktion i år på grund av de stigande priserna. Anita Boman Daniels, LRF:s ordförande i Dalarna, menar att detta är den värsta krisen hon har varit med om (SVT 31/1).
Scandic säger sig ta ansvar för hållbarheten. Men försvinner svenska bönder försvinner öppna landskap och vår möjlighet till självförsörjning.
I en studie som publicerades i tidskriften Nature Food, framkommer det dessutom att kycklingen är det minst hållbara köttet i europeiska sammanhang (DN, 21/1). Ur hållbarhetssynpunkt är ett “cirkulärt system”, som innebär att djur lever på bete och restprodukter från matavfall, det som genererar minst utsläpp. Marken där det odlas kycklingfoder skulle i stället kunna användas till att odla växtbaserad föda direkt till människor, enligt forskarna. Kycklingen ger även upphov till koldioxidutsläpp som stannar i atmosfären i tusentals år medan nötköttet främst ger upphov till metan som försvinner ur atmosfären efter ett tiotal år.
Det är naturligtvis viktigt att vi minskar våra utsläpp, och att äta mindre kött är en del i det. Men Scandics nypåfunna vurm att slopa nötköttet luktar klimatpopulism. Varför inte slänga ut mjölk, ost och yoghurt, som faktiskt kommer från samma djur och således genererar samma utsläpp? Vill hotellkedjan göra en insats för hållbarhet, både när det kommer till miljön och till vårt importoberoende av klimatskadligt kött och grönsaker, bör de satsa på att stötta inhemsk produktion, i stället för att kasta ut nötköttet.