Slopa reglerna och ge oss det glada 20-talet

Snart lättar många av coronarestriktionerna. Restriktioner är dock ingenting nytt, i Sverige är vansinnigt mycket förbjudet.

Valborgsfirande i slottsbacken.

Valborgsfirande i slottsbacken.

Foto: Jessica Gow

Ledarkrönika2021-06-28 06:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Träffa bara dem du bor med. Gå hem från restaurangen klockan tio. Vistas endast 8 personer i denna butik samtidigt. Restriktioner och pandemilagen har legat som en våt filt över våra huvuden. I över ett år har pandemin påverkat oss så mycket att det är lätt att glömma hur samhället såg ut innan. På torsdag lättar ett antal restriktioner och ett litet frö av hopp inför framtiden gror. Restriktioner som begränsar vår frihet är dock ingenting nytt för pandemin. 

I Sverige finns det många regleringar som hindrar saker som är roligt. En byråkratisk djungel av lagar begränsar vår frihet varje dag. Det finns alltid sätt att motivera frihetsbegränsningar men det finns sällan särskilt mycket evidens som stödjer argumenten. Rökförbud på uteserveringar sägs vara en insats för folkhälsan trots att passiv rökning utomhus har visats ha extremt låga hälsoeffekter. Det är förbjudet för någon annan aktör än staten att sälja öl för att hålla alkoholkonsumtionen i samhället låg och det finns väldigt lite som stödjer att alkoholkonsumtionen skulle öka om den gick att köpa 16.00 en lördag.

Det är olagligt att göra många av de saker som helt enkelt är trevliga såsom att ta med sig en öl till stranden, dansa på en uteservering som inte har danstillstånd eller bestämma sina egna öppettider på sin krog. Restauranger, krogar och klubbar får i vanliga fall bara ha öppet till 01.00, om vill de ha öppet lite längre tvingas de ansöka om det. Det är dyrt och kan ta upp 12 veckor att få svar.

Det främsta argumentet för många av dessa förbud och restriktioner är att de är bra för folkhälsan. Det som nämns alltmer sällan är vikten av de små glädjeämnena i livet. Den socialdemokratiska inställningen till folket, som på många sätt skapat dagens regleringar, är sedan länge misstänksamhet, inte tillit. 

I ett år har vi upplevt hårdare restriktioner än någonsin på grund av pandemin. Nu när den pandemiska uppförsbacken vi slitsamt stånkat uppför är på väg att plana ut måste vår förlorade frihet tas på allvar och även äldre restriktioner avskaffas. Några exempel på saker som hade gjort livet roligare för människor är att utöka stadigvarande serveringstillstånd till 05.00, utöka Systembolagets öppettider och ta bort förbudet om att där sälja kall dryck. Vi kan avskaffa danstillståndet en gång för alla, utreda gårdsförsäljning och tillåta människor att ta med sig en öl till stranden. Det finns givetvis fler att nämna. 

Sverige är på många sätt ett land byggt på en idé om gemensam moral. En idé om att det finns ett rätt sätt att leva livet på. Måttligt alkoholintag, inget spelande, inget partajande på stan etcetera. Den idén är på många sätt förlegad. Människor måste få prioritera även små lyckor och hitta en balans mellan nöjen och vardagens slit.

Låt pandemin föra med sig något gott. Lita på att människan kan bestämma över sig själv. Pandemin har påmint oss om att livet är skört. Att romantisera alkoholen är inte poängen här. Vi måste kunna se nyktert på alkoholpolitiken och se den både som en farlig drog och som någonting som skänker människor glädje. 

Efter drygt ett år av depressionsliknande förhållanden förtjänar vi lite mer glädje. Människan klarar av att köpa kall öl på bolaget utan att bli alkoholist, dricka den i en park utan att balla ur och dansa på lokal som ej innehar statligt tillstånd utan att kaos uppstår. I många länder som i övrigt liknar oss är detta en självklarhet. Det är bara i Sverige vi tror att alla blir alkoholister och kaos utbryter överallt om inte staten begränsar oss.