Kommunalrådet Rickard Malmström är bekymrad. Redan i våras skulle regler för parkering och hastighetsbegränsning av elsparkcyklar ha införts i Uppsala. Men ingenting har hänt. Till UNT (18/11) säger Malmström att ”det är mer komplext än vi trodde” att lösa parkeringsfrågan. Detta eftersom ”frågan är juridiskt otydlig”.
I korthet vill kommunen att sparkcykelföretagen förbinder sig att sparkcyklarna parkeras på särskilda platser. Men längre än så har man inte kommit eftersom det är oklart hur det rent lagligt ska gå till.
Låt mig då komma med ett anspråkslöst förslag till Malmström och resten av mittenstyret: Genomför era tänkta regleringar ändå. Om de sedan inte uppskattas av sparkcykelsföretagen, så får frågan prövas i domstol. Ingen part kommer att nöja sig med ett utslag i förvaltningsrätten, så då kommer det att landa i ett avgörande i kammarrätten eller i Högsta förvaltningsdomstolen om hur lagrummen ska tolkas. Det är så tillämpning av lagstiftning prövas i Sverige. Varför skulle just elsparkcyklar vara ett undantag från den regeln?
Och här handlar det ju dessutom om ett mycket viktigt ställningstagande som kan få konsekvenser bortom det aktuella fortskaffningsmedlet. Boomen för elsparkcyklar ställer frågan om vem det offentliga gaturummet tillhör på sin spets – både rent praktiskt och principiellt. Företagens affärsidé är ju att utnyttja en offentlig nyttighet, våra skattefinansierade gator, trottoarer och torg, för egen vinnings skull. För andra affärsidkare som vill bedriva verksamhet på dessa platser krävs tillstånd, ofta avgiftsbelagda. Men här är det fritt fram. Det är inte en rimlig ordning.
Det är inte heller rimligt att affärsverksamhet utan kontroll begränsar tillgången till gaturummet för den som använder rullstol, har nedsatt syn eller har en barnvagn. Det är ju bland annat av den anledningen man inte får sätta upp ett försäljningsstånd eller slänga ut stolar till en uteservering lite som man vill.
Malmström säger till UNT att han gärna ser någon form av sanktionsavgift, så att den som slarvar med parkeringen får betala mer. Det låter fullt rimligt. Men förutom en sådan bötfällning bör även någon form av tillståndsförfarande för uthyrarna ingå. Att elsparkcyklarna är uppskattade och underlättar vardagen för många, innebär ju inte att uthyrarna ska få frikort att utnyttja gaturummet.
Återstår bara att genomföra förslaget – och en gång för alla reda ut i vilken utsträckning det är acceptabelt utnyttja allmänna nyttigheter för egen vinnings skull.