Släpp fixeringen vid Ebba Buschs utseende

Fredrik Sandberg
Fredrik Sandberg

Man får ha viss fantasi för att koppla KD-ledaren till Baywatch-Pamela.

Ledarkrönika 17 augusti 2022 12:02
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Via en rubrik i Dagens Nyheter (17/8) får man veta att "Ebba Busch leker Pamela Anderson". Busch har nämligen, berättar kulturskribenten Kristofer Ahlström, besökt livräddare på Tylösand - i ett rött linne (!). Därför skulle KD-ledaren alltså vara "Sveriges Pamela Anderson", som därmed saknar "skämskudde", enligt Ahlström.

 

Tidigare i år släpptes boken ”Maktens kvinnor” (Albert Bonniers Förlag) av statsvetaren Jenny Madestam. Där återges intervjuer med tidigare och nuvarande kvinnliga partiledare. Något som återkommer i intervjuerna är hur det yttre, som partiledarnas utseende, ofta kommenterats. Ler de tillräckligt? Eller för mycket? Vad har de för kläder? 

För några år sedan kommenterades tidigare MP-språkröret Isabella Lövins utseende i en krönika: "Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineral­puder." (Aftonbladet, 28/5 2016). Ett lågvattenmärke som med rätta kritiserades. Även den återkommande fixeringen vid Ebba Busch utseende förtjänar kritik.

Jenny Madestam nämner i sin bok att Busch häromåret, av Lisa Pelling i Dagens Arena, beskrevs som ”Schamporeklam på stilettklackar”. På Aftonbladets kultursida skrev Caroline Ringskog Ferrada-Noli om ”söta vackra Ebba” som har ”perfekta kinder” och "isig blick". Senare hävdade en skribent att KD-ledaren hade haft en "åtsittande" och ”tydligt sexualiserande” vit klänning i en partiledardebatt.

 

Med en enkel bildsökning från livräddningsbesöket på stranden i Tylösand kan man se att Ebba Busch, utöver det röda linnet, har jeans och en vit skjorta över linnet. Man får nog ha viss fantasi om man ser Baywatch-Pamela framför sig. Och även om Busch hade fått för sig att skutta runt i en röd baddräkt vore inte heller det något att skriva artiklar om.

Man måste inte ”analysera” hennes och andra kvinnliga politikers klädsel och utseenden.

Ett gammalt feministiskt test är att fråga sig om man skulle bete sig mot män, som man beter sig mot kvinnor. Om svaret är nej, att man inte ger sig på Ulf Kristerssons eller Per Bolunds klädsel och stil, bör man låta bli även Ebba Buschs. Detsamma gäller frågor om graviditeter som återkommande riktas mot kvinnliga politiker, men inte mot manliga motsvarigheter.

 

DN:s skribent Kristofer Ahlström skriver att Ebba Busch saknar en skämskudde. KD-ledaren kan mycket riktigt behöva en skämskudde då och då, som när hon säger politiska dumheter. Men känner DN:s skribent - gissningsvis med en progressiv självbild - inget som helst behov av en dumstrut?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa