Skydda oss från våldsbejakande politiker

Må SD och KD aldrig komma nära justitiedepartementet.

Ebba Busch.

Ebba Busch.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledarkrönika2022-04-26 05:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Påskhelgens våldsamma kravaller har följts av kapprustning om vilken politiker som kan besvara upploppen hårdast. På köpet hotas vår liberala rättsordning.

Det började med att Sverigedemokraterna publicerade ett 30-punktsprogram för att bemöta upploppen. I paketet fanns flera förslag om kollektiv bestraffning av familjer och "den bredare krets kring ett barn som ägnar sig åt brottslighet". Det handlade om att stoppa sociala bidrag och rättigheter till även andra än enbart den kriminella men också om att återkalla uppehållstillstånd för hela familjer där någon är kriminell. Detta motiverades med formuleringen: "Familjen utgör den minsta enheten i samhället, och de har ett gemensamt ansvar för att anpassa sig till svenska normer och värderingar." Ytterligare ett förslag var att icke-dömda personer ska kunna utvisas till följd av uppvisad "asocialitet" som beskrivs handla om att ha en fientligt livsstil mot samhället. 

På flera grunder utgör förslagen ett angrepp på rättssamhället så som vi känner det. Som att straff bara ska utdelas efter att man blivit dömd och att den enskilda individen är ansvarig för sina egna handlingar, inte för dem man har blodsband med. 

I Sveriges liberala samhällsordning är lyckligtvis individen - vad SD än må säga - den minsta enheten och det är till henne som rättigheter och skyldigheter är knutna, inte till kollektiv som familjer, släkter eller grupper.  SD pratar ofta om att vi måste motarbeta klanstrukturer i samhället, men som SvDs Peter Wennblad träffande sa i Godmorgon världens panel innebär deras förslag just precis ett "klantänkande i migrationspolitiken". 

Ebba Busch eskalerade sedan tonläget ytterligare genom att i Ekots lördagsintervju framföra talepunkterna: Varför sköt polisen inte skarpt? Varför har vi inte minst 100 skadade islamister, kriminella och upprorsmakare?  Busch hade alltså velat se mer blodvite. 

Det är ett hisnande och omdömeslöst uttalande som möttes av skarp kritik från Polisförbundet. I ett annat politiskt klimat hade uttalandet lett till avgång - och det med rätta.

Vi ska vara djupt tacksamma för de hedervärda poliserna som även under senaste tidens svåra omständigheter skyddat vår yttrandefrihet och rättsordning. Samma rättsordning som stenkastarna nu bör dömas inom. En rättsordning som inte heller godtar våld mot de egna medborgarna.

Buschs uttalande var extremt. Våldsbejakande extremism blir inte mindre förkastligt bara för att det kommer från en av våra högsta politiker.