Skrämmande få vaccinerar sig mot HPV-virus

Det vore lämpligt om inte bara unga kvinnor erbjuds gratis vaccin utan även unga män.

Glöm inte att ta vaccin mot HPV-virus. För få tar det, påpekar Malin Lernfelt.

Glöm inte att ta vaccin mot HPV-virus. För få tar det, påpekar Malin Lernfelt.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Ledarkrönika2024-02-22 06:34
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tyske forskaren Harald zur Hausen, belönades 2008 med Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Det var mer än välförtjänt. Det var zur Hausen som upptäckte sambandet mellan HPV-viruset (som sprids via sexuella kontakter) och livmoderhalscancer. Tack vare hans forskning och idoga arbete för att förmå läkemedelsbolagen att tillverka vaccin kan sjukvården i dag rädda tusentals liv varje år. Vaccinet skyddar mot nio virusvarianter, vilka tillsammans orsakar över nittio procent av all liv­moderhalscancer. 

En förutsättning för att inte bli en av dem som drabbas och/eller avlider i sjukdomen, vilken varje år skördar omkring 300 000 liv världen över, är dock att man faktiskt tar sprutan. Det gör inte alla, trots att den till och med är gratis. I Uppsala län är till exempel inte ens hälften av de unga kvinnorna (under 30 år) vaccinerade. 

 

“Enligt våra senaste siffror har vi vaccinerat 44 procent”, säger Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare på Akademiska sjukhuset och ansvarig för vaccineringen av unga kvinnor i Region Uppsala (SVT 16/2).

44 procent är en i sammanhanget skrämmande låg siffra. Ingen (nästan ingen i alla fall) tycker att det är skönt att ta sprutor men att vaccinera sig mot HPV-virus kan vara en fråga om liv och död. En enkel och dessutom gratis försäkring mot något så hemskt som cancer. Även om unga människor tror att de är odödliga är det tyvärr inte det, och det är just unga kvinnor som ofta drabbas av livmoderhalscancer. I Sverige är det årligen cirka 550 kvinnor som drabbas. 150 av dessa, alltså nästan 30 procent, överlever inte. 

Region Uppsala överväger nu att inleda en ny informationskampanj. Man försöker också nå unga kvinnor via sociala medier. Det är utmärkt. Alla sätt att öka vaccinationsgraden är bra. På senare tid har det också uppmärksammats att män kan insjukna i cancer orsakade av HPV-virus. Bland annat i svalget och på penis. Därför vore det lämpligt om inte bara unga kvinnor erbjuds gratis vaccin utan även unga män. 

 

Situationen i dagsläget är sådan att vaccination mot HPV ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs fem sedan 2010. Sedan höstterminen 2020 erbjuds även pojkar i årskurs fem vaccinationer. Sedan tre år tillbaka har dessutom kvinnor i tjugoårsåldern möjlighet att vaccinera sig gratis mot HPV. Det är i den gruppen, vilken har den största risken att smittas, som relativt få tackar ja. 

Förra sommaren gav regeringen i Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda behovet och kostnaderna för att erbjuda HPV även till unga män och vissa andra grupper, som HIV-smittade. Man har också avsatt åtskilliga miljoner för att utrota livmoderhalscancer helt och hållet. För att så ska ske behövs befolkningsimmunitet, vilket uppnås om minst 70 procent i målgruppen vaccinerat sig. Dit är det sorgligt nog ännu alltför långt. 
 

Oavsett skälen till att människor inte vaccinerar sig så är det i samhällets intresse att så sker. Inget är mer kostsamt än svår sjukdom och förlorade liv. Såväl mänskligt som ekonomiskt. Därför måste informationen om HPV-vaccinet, var man kan få tag i det, att det är gratis samt att det handlar om ett vaccin som är säkert och ger gott skydd, vara tillgänglig överallt inom såväl vården som på andra platser där unga människor vistas. Ur det större perspektivet är det också viktigt att långsiktigt bekämpa den vaccinskepsis som blivit allt vanligare på senare år. 

Vaccin räddar liv och upptäckter som leder till att människor kan vaccineras mot virus som kan ge cancer tillhör mänsklighetens viktigaste upptäckter. Det visar inte minst 2008 års Nobelpris i fysiologi eller medicin.