Skolan bör ta höjd för ökad hedersförtryck

Under pandemin har unga som lever i patriarkala miljöer blivit extra utsatta. Samhället måste göra allt för att skydda dem.

Pandemin kräver fler åtgärder mot hedersförtrycket.

Pandemin kräver fler åtgärder mot hedersförtrycket.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledarkrönika2020-08-05 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första juli i år trädde en skärpt lagstiftning mot hedersrelaterade brott i kraft. Lagändringarna ger barn och unga ett starkare skydd mot bland annat barnäktenskap, tvång att ingå äktenskapsliknande förbindelser och könsstympning. Den vårdnadshavare som är inblandad i att gifta bort ett barn kan, liksom den som gifter sig med ett barn eller den som förrättar en vigsel med ett barn, dömas till fängelse i flera år. Socialtjänsten skall också kunna fatta beslut om utreseförbud om ett barn riskerar att föras utomlands för giftermål eller könsstympning. Dessutom skärps straffen för brott med hedersmotiv. 

Skärpningen är utmärkt. Den är också mer välbehövlig än någonsin. Föreningen TRIS, Tjejers rätt i samhället, var en av de organisationer som tidigt larmade om att unga människor till följd av pandemin skulle löpa en ännu högre risk att utsättas för hedersvåld. När gymnasieskolorna gick över till distansundervisning kom unga kvinnor som lever i fundamentalistiskt patriarkala miljöer att mer isolerade och kontrollerade. I en intervju med SVT Nyheter Uppsala i våras (SVT 26/3) berättade My Hellberg, kanslichef på TRIS, om samtal från unga tjejer som kände en ökad rädsla för att bli bortgifta:  ”Man är orolig för att farmor kommer att dö och hon måste hinna se mig i min bröllopsklänning”. 

Sedan dess har det mycket av det TRIS varnat för besannats. Samtalen till organisationens jourtelefon har ökat med mer än 30 procent under året (SVT Uppsala 4/8). Djupt oroväckande är att samtidigt har samtalen från den grupp som normalt hör av sig mest – gymnasieelever – har minskat. Enligt My Hellberg beror detta på att när de inte går i skolan, har unga människor som lever under hedersförtryck ingen möjlighet att ringa. De är till följd av covidsituationen ständigt övervakade av familjen. Troligtvis kommer samtalen att öka igen vid skolstarten. 

Men inte bara TRIS borde vara beredda på ett ökat tryck. När skolorna öppnar måste man ta höjd och avsätta resurser för att kunna hantera och hjälpa de unga människor som för första gången på länge får en möjlighet att berätta om vad de utsätts för. Välbehövligt hade också varit om kommunen gjorde en insats för att sprida det informationsmaterial om den nya lagstiftningen som Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen Östergötland har tagit fram, till alla vårdnadshavare. Där finns bland annat anvisningar om var den förälder som känner press från släkten att gifta bort sitt barn kan få stöd. Förhoppningsvis kan det rädda tjejer från att giftas bort och leda till att fler förövare får det hårda straff de förtjänar.