”Investera barnbidraget”, ”Välj ISK i stället för sparkonto för barnbidraget”, ”Så får du ut mest av ett sparat barnbidrag”. Det krävs inte mer än snabb googling för att börja fundera på om barnbidraget är så bra.
Ska verkligen de som redan är ”rika” få ett bidrag från staten som de inte behöver? Som de kan sätta in direkt på barnens sparkonto? Vore det inte bättre om bidraget var inkomstbeprövat så att bara de med störst behov fick det?
Nej, är det enkla, men på sätt och vis svåra, svaret. Barnbidragets styrka är att det ges till alla som har barn. Dess svaghet? Att det är alldeles för lågt.
Till skillnad från många andra bidrag och statliga stöd justeras inte barnbidraget upp automatiskt med inflationen. Det krävs beslut i riksdagen för att höja (eller sänka, det har hänt) det. Senast detta skedde var 2018, då bidraget höjdes från 1050 till 1250 kronor.
Sedan dess har mycket hänt. Inflationen har gjort det mesta i samhället dyrare, inte minst mat och boende. Samtidigt som barnbidraget har legat still på samma nivå. Man får i dag 21 procent mindre för barnbidraget än vad man fick efter höjningen 2018. För att räcka till lika mycket som då skulle ersättningen behöva ligga på 1800 kronor per barn.
Samtidigt uppger närmare en tredjedel av tillfrågade ensamstående föräldrar med låg inkomst att de har svårt att äta sig mätta. För ett år sedan var siffran 20 procent. Detta enligt en undersökning av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen.
När så många lever på marginalen vore det inte mer än rimligt att höja barnbidraget. Det är nämligen en mycket effektiv åtgärd för att hjälpa ekonomiskt utsatta hushåll, eftersom så många av dem är hushåll med barn.
Och då spelar det faktiskt ingen roll att det blir mer pengar även till bättre bemedlade familjer. Att inkomstbepröva barnbidraget vore nämligen en dålig lösning, av främst två skäl.
Till att börja med är det betydligt bökigare att administrera ett sådant bidrag. Det måste finnas handläggare eller rutiner för att avgöra vem som uppfyller bidragskriterierna. Med ett generellt barnbidrag är det enklare: antingen har man barn eller så har man det inte.
För det andra, vilket är viktigare: genom att inkomstbepröva ersättningen skapar man högre marginaleffekter för de med lägst inkomster. Det vill säga, det blir mindre värt att öka sin lön eftersom man inte bara behöver betala mer i skatt, även bidraget kommer att sänkas då.
Så, om man vill göra det bättre för barn i fattiga familjer – höj barnbidraget. Även om pengarna åker rakt in på sparkontot hos vissa.