Se över företagens avgifter

Krögare tvingas vanligtvis betala avgifter för att kommunen ska kontrollera verksamheten. Systemet måste bli mer förutsägbart.

Krönika av Evelina Reuterfors.

Krönika av Evelina Reuterfors.

Foto: Pavel Golovkin

Ledarkrönika2021-06-24 06:00
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Den som innehar serveringstillstånd behöver betala tillsynsavgifter för att kommunen kontrollerar verksamheten. Det i sig är ingenting orimligt, hellre det än att notan skickas till skattebetalarna. Så är det åtminstone i vanliga fall även om Uppsala kommun för närvarande tagit bort avgifterna för sina krögare på grund av det rådande läget. Och det är väl bra det, att företagarna slipper avgifterna under pandemin även om det i stället är invånarna som får betala. Men det är mindre rimligt att någon ska betala för tillsyn som inte blivit av över huvudtaget.

Uppsala hade i början av året “en mindre tillsynsskuld om 420 timmar” enligt kommunens krisledningsnämnd (uppsala.se, 21/1). Huruvida nästan tre månaders utebliven tillsyn är en mindre skuld eller inte kan debatteras men betala, det ska företagarna göra ändå. Att Uppsala därför har beslutat att ta bort dessa avgifter är bra. Man ska inte ta betalt för en tjänst som inte utförs, det borde vara en självklarhet. 

I dag betalar tillståndinnehavare, i Sverige, vanligtvis en schablonavgift baserat på hur många liter alkohol som säljs. Hur det måttet togs fram är oklart men rimligtvis bör inte kommunen belägga företag med en avgift för en tjänst som inte utförs. Ambitionen är att alla företag med serveringstillstånd ska få minst ett besök om året och därför alltid betala en årlig avgift. 

Avgifterna är både godtyckliga och svåra att räkna ut för företagaren som vill ha god koll på sin ekonomi. I Näringsverkets Regelnämnds stora årliga enkät sammanställs kostnader som en genomsnittlig restaurang får betala per år, per kommun. Tittar man på spridningen i Uppsala län skiljer sig kostnaderna enormt. Här landar fakturorna på 16 000 i Uppsala, 2 400 i Knivsta, 22 500 i Enköping, 7 500 i Håbo, 15 000 i Östhammar och 15 515 i Tierp. 

Företagaren som vill ta reda på de avgifter man vanligtvis betalar har det inte lätt. Går man in på Uppsala kommuns hemsida för att försöka ta reda på sin egen avgift är det en ond cirkel av PDF-dokument som länkar till andra sidor med timtaxor och schablonavgifter som beslutats på ett fullmäktigemöte. Det beslutet är svårt att hitta. Kanske beror det på de nuvarande lättnaderna, kanske är det bara ännu ett tecken på den byråkratiska djungeln som företagarna måste ta sig igenom till vardags. Oavsett behöver detta förenklas när kommunen ska återgå till det normala, om de gör det.

Att det utförs kontroller och att företagen betalar för dem är rimligt. Att det är svårare att ta reda på det egna företagets avgift, oavsett om tillsyn skett eller inte, än det är att undvika regnskurar på midsommarafton är inte rimligt. Sverige behöver ett förutsägbart och transparent avgiftssystem där ingen företagare, eller skattebetalare tvingas betala för en tjänst som inte utförts.